Резников упозорио Запад: Путинов циљ је уништење Украјине

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Sep.2023, 07:45

Резников упозорио Запад: Путинов циљ је уништење Украјине

Бивши украјински министар одбране Алексиј Резников упозорио је да преговори са Москвом неће донети мир и да је Владимир Путин и даље одлучан да у потпуности уништи Украјину и да „асимилира“ њене грађане у Руску Федерацију. Фото: Wikimedia Commons/Vadim Chuprina У чланку за Гардијан, Алексиј >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Резников тврди да било какав „договор“ са Кремљом не би окончао сукоб.
„Русија тражи признање окупираних територија Украјине у замену за завршетак рата“, пише он.
Како је објаснио ово је очигледно само због једне ствари – да купи мало времена, прегрупише се и „коначно реши украјинско питање“ користећи нове ресурсе.
„Русија не признаје постојање Украјине и украјинског народа. Њен циљ је уништење украјинске државности и асимилација Украјинаца“, упозорио је бивши министар. Резников, кога је украјински председник Володимир Зеленски у недељу разрешио дужности, упоредио је позиве Украјини да учини територијалне уступке са међународним захтевима 1938. да Чехословачка уступи Судете нацистичкој Немачкој. Трансфер се догодио по налогу Велике Британије и Француске.
„Из историје знамо да то није зауставило Хитлера. Убрзо је Трећи рајх имао потпуну контролу над оним што је остало од Чехословачке, укључујући њен војни арсенал. Путинови поступци прате сличан образац“, пише он.
Резников је у понедељак поднео оставку. Његов одлазак уследио је након скандала око набавке у Министарству одбране . Он није био лично умешан у корупционашке шеме, а пребачен је због ПР промашаја, подсећа лондонски лист.
Дипломатски извори кажу да би Резников могао постати амбасадор Украјине у Великој Британији.
Примедбе бившег министра уследиле су у тренутку када контраофанзива Украјине споро напредује.
Упркос неким недавним успесима, њене трупе тек треба да ослободе велики део јужне Украјине, који је окупирала Русија од прошлогодишње инвазије у пуном обиму.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен који је у среду посетио Кијев и обећао милијарду долара нове војне помоћи, рекао је да су мали изгледи за „смислену дипломатију“ са Москвом.
Блинкен је разговарао са Зеленским и похвалио успех Украјине на бојном пољу. Било је „стварног напретка у протеклих неколико недеља“, рекао је амерички званичник.
Међутим, неки западни савезници сугеришу да ће Украјина морати да направи компромис.
У августу је виши помоћник НАТО-а Стијан Џенсен изазвао бес у Кијеву када је рекао да ће Украјина можда морати да уступи део земље Русији, у замену за мир и чланство у НАТО-у.
Џенсен, шеф кабинета генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, касније се извинио.
У свом тексту за Гардијан, Резников каже да се Путин неће зауставити на Украјини.
„Дозволити Русији да добије украјинске ресурсе… само ће повећати амбиције Кремља и довести до новог великог рата у источној Европи, који ће неизбежно укључити НАТО – са свим ризицима из тога“, пише он. Према његовим речима „рецепт за победу“ укључује обнављање граница Украјине из 1991. године, повлачење руских трупа, репарације и „кажњавање ратних злочинаца“.
Он жели интеграцију Украјине у безбедносне пактове и „амандмане на међународно право“ како би се спречиле „сличне агресије“ у будућности.
Резников позива пријатељске министре одбране да наставе војну подршку Украјини.
„Позивам на јединство, храброст и консолидовану акцију. То је једини начин да спасемо овај свет од катастрофе Трећег светског рата“, поручио је бивши украјински министар.
Jermenski ambasador pozvan u rusko Ministarstvo spoljnih poslova zbog neprijateljskih poteza

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Резников упозорио Запад: Путинов циљ је уништење Украјине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.