Индија лансирала ракету како би проучавала Сунце

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Sep.2023, 09:15

Индија лансирала ракету како би проучавала Сунце

Индија је данас лансирала ракету како би проучавала Сунце, саопштила је свемирска агенција ове земље, након историјског успеха са слетањем на јужни пол Месеца са ровером Чандрајана-3. Фото: Pixabay/klimkin У директом преносу на интернет страници Индијске организације за истраживање >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << свемира (ИСРО), који је пратило скоро 500.000 гледалаца, и уз хиљаде окупљених у галерији за посматрање у близини места лансирања, ракета је полетела остављајући за собом траг дима и пламена док су научници аплаудирали, преноси Ројтерс.
Индија је у августу постала прва земља која је слетела летелицом близу јужног пола Месеца.
Лансирање Адитyа-Л1, прве индијске свемирске опсерваторије за проучавање Сунца, извршено је данас у 11:50 по локалном времену.
Планирано је да Адитyа, што на хинду језику значи „сунце“, стигне у области свемира на удаљености од око 1,5 милиона километара од Земље, што ће уређају омогућити непрекидан, јасан поглед на Сунце.
„Дугорочно, подаци из мисије могли би да помогну у бољем разумевању утицаја Сунца на климатске обрасце Земље и порекла сунчевог ветра, струје честица које протиче са Сунца кроз Сунчев систем“, саопштили су научници из Индијске организације за свемирска истраживања (ИСРО).
Severna Koreja lansirala nekoliko krstarećih projektila prema Žutom moru

 
Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Индија лансирала ракету како би проучавала Сунце се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.