Вучић: Србија ће имати чиме да се поноси, показаћемо „време промена“

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Avg.2023, 19:23

Вучић: Србија ће имати чиме да се поноси, показаћемо „време промена“

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће пројекти у веза са специјализованом међународном изложбом Експо 2027, чији ће Београд бити домаћин, показати „време промена“ и да ће грађани Србије имати чиме да се поносе. FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg „Ово није никаква шарада. Ми >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ћемо ово да урадимо. Уверен сам, уз огромну енергију, велику амбицију и изузетан ентузијазам свих људи, имаћемо чиме да се поносимо. На тачно 15 година ћемо моћи да покажемо како Србија и колико другачије изгледа“, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за медије са премијерком Србије Аном Брнабић.
Он је представио „Пројекте у просторном плану подручја посебне намене“ у оквиру којих се налазе линијска инфраструктура, национални фудбалски стадион, објекти будућег сајма и међународне специјализоване изложбе Експо 2027. Председник је навео да је уговор за линијску инфраструктуру вредан 198 милиона евра.
Линијска инфраструктура подразумева „осам километара градских булевара, планирани гасовод са мерном регулационом станицом, топловод и хладовод“, рекао је Вучић.
Објаснио је да хладовод представља цеви кроз које пролази, не само топли, већ и хладни ваздух, те да је реч о најновијем систему који у Србији досад није примењиван.
„Ја се надам да ћете ви из Београдских електрана и људи који то раде, бити у стању да то урадите. Не може да буде онда када сте ви рекли. Мораћете да кренете раније и да озбиљније приступите том раду. Добићете подршку државе“, рекао је Вучић.
Он је рекао да ће дозвола за објекат новог Сајма бити добијена у октобру ове године, а да ће дозвола за објекте у вези са Експом бити добијена у априлу 2024. године.
Он је најавио да ће у септембру ове године бити расписан национални архитектонски конкурс за српски павиљон на специјализованој међународној изложби Експо 2027.
Председник је рекао да ће бити изграђено и 1.500 стамбених јединица за око 3.000 особа.
Додао је да ће се сви пројекти бити завршени до 1. децембра 2026. године, када Србија мора да преда просторе учесницима изложбе Експо 2027.
Говорећи о националном стадиону, Вучић је оценио да ће то бити „најлепши стадион у целој Европи, уз новоизграђени стадион Реал Мадрида“.
Додао је да ће стадион имати 52.000 седишта, као и да ће бити урађен по УЕФА стандардима.
Навео је да је почетак изградње заказан за јун 2024. године.
Вучић је додао да ће за Експо 2027. бити донет лекс специалис (посебан закон) који неће обухватати убрзану експропријацију.
„Експропријацију ћемо обавити у складу са постојећим законима. Разговараћемо са људима, дати добру цену и покушати да то завршимо на најбржи могући начин“, рекао је председник Србије.
Vučić: Od danas sve merimo do 2027. godine

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић: Србија ће имати чиме да се поноси, показаћемо „време промена“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.