Гујон: Бити Србин није разлог за страх, већ разлог за радост и за понос

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Avg.2023, 11:45

Гујон: Бити Србин није разлог за страх, већ разлог за радост и за понос

Три аутобуса са 150 српске деце из Хрватске стигла су у Београд, где ће боравити до 10. августа, под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Фото: Танјуг/Зоран Жестић Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је за Танјуг >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да је долазак деце из Хрватске наставак акције организовања летњих кампова за школарце из региона.
Како каже, жеља је била да баш деца из Хрватске дођу у Београд у периоду када се тамо обележава и слави „Олуја“. „Није најпријатнији период године за Србе и зато смо одлучили да та група из Хрватске дође у Београд у том периоду, да им покажемо овде љубав, саосећање, солидарност. Они знају да су Срби, али многи од њих никад нису били у Србији, а камоли у Београду. То је прилика да шетају Кнез Михаиловом, Калемегданом и да виде да бити Србин није разлог за страх, већ разлог за радост и за понос“, изјавио је Гујон за Танјуг.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић Према његовим речима, један од циљева је да свако српско дете рођено у региону има прилику да се упозна са Србијом, са Београдом, да види да Србија, њихова матица, брине о њима и то веома конкретно и да свако дете понесе са собом сјајне успомене са овог летовања.
„Нова познанства – то је можда и оно што је најбитније тој деци, да се упознају, да се друже и да онда остану у контакту након овог летовања“, навео је Гујон. За децу из Хрватске припремљен је богат културни и забавни програм: обилазак Храма Светог Саве, Народног музеја, Музеја Југославије, Николе Тесле, Народне Скупштине, Музеја илузија, Аде Циганлије, Авале, Ботаничке баште, фудбалских стадиона Црвене звезде и Партизана.
Рајна из Великог Поганца код Копривнице била је пуна утисака из Народног музеја у Београду.
„Највише ми се допало старо прстење, јер има свакаквих облика и занимљиво је. Треба да посетимо још и Аду и стадион Црвене звезде, што једва чекам да видим“, рекла је Рајна. Дванаестогодишњи Данијел из Доњег Лапца први пут је посетио Народни музеј. Како каже, допада му се.
„Овде у музеју су ми се нарочито допали мачеви и копља, јер је све то забавно и поучно. Једва чекам да видим и стадион Црвене звезде, јер навијам за Звезду“, рекао је Данијел. Након деце из Хрватске, очекује се долазак деце најпре из Црне Горе, а потом и Босне и Херцеговине и Румуније.
Последњи од укупно шест летњих кампова завршава се 29. августа.
Predsednik Vučić ispratio ambasadorku Kine Čen Bo na aerodromu Nikola Tesla

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Гујон: Бити Србин није разлог за страх, већ разлог за радост и за понос се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.