Дан рода речних јединица и Речне флотиле, у част и славу битке на Јадру

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Avg.2023, 08:00

Дан рода речних јединица и Речне флотиле, у част и славу битке на Јадру

У Војсци Србије се од 2008. године  6. август – Дан рода речних јединица уједно и Дан Речне флотиле обележава у сећање на дан када је током ратне 1915. године, на Преображење Господње, поринут први српски ратни брод „Јадар“ у реку Саву код београдске Чукарице. Фото: Градске инфо „Празник >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Речне флотиле њени припадници свечано прослављају на себи својствен начин, у духу бродарских и понтонирских традиција, потпуно посвећени очувању богатог наслеђа и славних слободарских вредности  бранилаца наших речних токова, користећи погодну прилику и за сагледавање стања и сумирање резултата у раду за период од годину дана“, каже за магазин „Одбрана“ капетан бојног брода Љубиша Марковић, командант Речне флотилe.
                                                                                                                                                                                                                     
Традиција дужа од века Празник 6. август – Дан рода речних јединица и Речне флотиле у јединици се свечано прославља на својеврстан и надасве традиционалан начин, у духу бродарског и понтонирског наслеђа Српске војске. Припадници Флотиле су потпуно посвећени очувању славних  слободарских вредности бранилаца наших речних токова, подсећајући се тога дана, када је на Преображења Господњег ратне 1915. године код Чукарице, поринут први српски ратни брод оклопљени чамац „Јадар“, назван по имену реке Јадар у чијој се долини одиграла Церска битка – прва српска и савезничке победа у Првом светском рату. 
Иако се део припадника Речне флотиле налази на задацима обезбеђења Копнене зоне безбедности или терену на одржавању успостављеног мосног места преласка „Лидо“ код Земуна и неколико појединаца у саставу мировних снага мисија Уједињених нација у Централноафричкој Републици и полуострву Синај и Европске уније у Сомалији и Шпанији, одржаће се пригодна војна свечаност поводом обележавања 6.августа Дана јединице.
Пред стројем пловних средстава и објеката, украшеним заставним и светлосним галама на везу уз обалу Дунава, карактеристичним искључиво за Речну флотилу Копнене војске, реално ће се сагледати и достигнућа у раду за период од годину дана, најзаслужнији појединци наградити, а најуспешнији тим, послуга и посада прогласити најбољим.
                                                                                                                                                                                                                     
 Респектабилне речне снаге Речна флотила је јединица ранга бригаде Копнене војске, под чијом формацијском капом је обједињено неколико специфичних јединица које своје тежише задатке реализују на води, под водом или у захвату речних водотокова. Заузима јасно место и улогу у систему одбране пловних путева Републике Србије извршавајући основни задатак којим режим пловидбе чини оперативним у сложеним хидрометеоролошким условима.
Фото: Министарство одбране Наступајући самостално, али и као респектабилна снага у приказима дела оперативних способности или запажен учесник на здруженим тактичким вежбама на нивоу Војске Србије, Речна флотила је показала висок степен обучености и доказала да је оспособљена за извршење додељене мисије обезбеђења покрета и маневра снагама Копнене војске у захвату унутрашњих вода и успешну одбрану пловних путева. По речима капетана бојног брода Љубише Марковића, команданта Речне флотиле, током претходних годину дана јединица је учествовала на двема значајним здруженим тактичким вежбама „Маневри 2022“ и „Заједнички одговор 2023“, док је у међувремену реализовала бројне тактичке вежбе од најнижег одељенског па до четног односно нивоа групе бродова. Као основни предуслов за успешност у обављању послова и решавању додељених задатака нарочито истиче велику посвећеност послу, изразито снажан колективни дух и савестан рад свих припадника Флотиле током квалитетног и непрекидног процеса обуке којим се успешно одржава достигнути ниво оперативних способности.
Поред обучавања за наменске задатке припадници Речне флотиле поседују и потребна знања и вештине захваљујући богатом искуству са реализације и других значајних активности Копнене војске. Од краја 2022. године део јединице константно је ангажован и на задацима у Копненој зони безбедности, док је део снага имао учешће у активностима превентивног размештаја снага у решавању кризе на југу Србије.
Специјалистичка обука и усавршавање кадра Најпотребнији кадар за попуну јединице су професионални војници који су најбројнија категорија, а основна база попуне је из редова рочних војника. У претходном периоду забележен је велики проценат војника који су се након добровољног служења војног рока определили за професионалну војну службу.
Фото: Градске инфо „Иако се већина од оних који се из редова војника одлучи за војни позив овај начин попуне није оптималан обзиром на потребе јединице“, објашњава капетан бојног брода једно од питања везаних за људске ресурсе.
Пријем у јединице Војске Србије данас је много једноставнији и убрзанији него с почетка процеса професионализације односно војницима на добровољном служењу војног рока, по испуњењу услова, омогућен је непосредан пријем одмах по његовом завршетку. Најбољи из редова професионалних војника каријерно се воде преко лидерског и основног курса за подофицире како би били унапређени у чинове водника и наставили да раде у Војсци на неодређено време.
„Оно што Речну флотилу одликује и издваја од других је чињеница да се у јединици изводи стручно-специјалистичка обука за припаднике рода речних јединица, како за војнике на одслужењу војног рока, почев од друге фазе првог периода обучавања, тако и за професионалне војнике током завршног модула основног курса за подофицире“, напомиње капетан бојног брода Марковић.
Периодично се у ронилачкој чети организују ронилачки курсеви за лаког бродског рониоца и војне рониоце виших категорија. За један од наведених ускоро се очекује расписивање конкурса и старт истог с почетка јесени.
„Сваке године спроводимо стажирања за официре и подофицире на командно-штабним усавршавањима у пловним јединицама и речним одредима“, каже командант Речне флотиле и додаје да се на средствима понтонирских батаљона изводе практични облици наставе за кадете Војне академије, обука у веслању и стручно-специјалистичко усавршавање за све категорије понтонирских и амфибијских специјалности на полигону за обуку на реци Сави код Шапца.

                                                                                                                                                                                                                     
Брига о људима „Брига о људима првенствени је императив којим се непрестано руководимо свесни да нам је то најважнији ресурс јединице који морамо очувати, наглашава командант Речне флотиле, у чијем науму нам је више него добродошла овогодишња подршка државе у значајнијем повећању плата нашим припадницима, као и могућност куповине станова по повољнијим условима, имали су веома позитиван утицај на мотивисаност, задовољство и повећање стандарда професионалног кадра.
                                                                                                                                                                                                                     

У два наврата, од претходног дана јединице, реализована је обука за преко две стотине лица из резервног састава понтонирских батаљона.
„Поносни смо на висок одзив наших резервиста након уручивања позива на вишедневну обуку у Шапцу и Новом Саду“, наглашава капетан бојног брода,  а посебно због успешно спроведене обуке  привремених састава и извршилаца мобилизације Првог и Другог понтонирског батаљона током процеса прихвата лица из резерве и њиховог обучавања за специјалности рода инжињерија.
Ремонтни капацитети и опремање Како је Речна флотила састављена од два изразито техничка рода војске разноврсно опремљених са неколико врста речних бродова, амфибијским транспортерима, гуменим и алуминијумским чамцима са ванбродским моторима, различитим понтонирским средствима из комплета понтонског моста, затим ронилачком опремом, уређајима подводне детекције и речним пловним пристанима, посебна пажња поклања се процесу одржавања. Јединица изналази начина да сопственим снагама и капацитетима Чете за логистику изврши доковање већине пловних објеката на речном доку и изврши радове у домену радова малог ремонта, док се на појединим бродским уређајима и системима истовремено одвија процес модернизације.
Фото: Градске инфо „Након дужег времена, уз велику подршку надлежних логистичких служби у систему одбране, усвојена је технологија ремонта пловних чланака тако да је ремонт првог контигента пловних сегмената из комплета понтонског моста недавно завршен и исти су, потпуно ремонтовани, поново у оперативној употреби, чиме је век експлоатације мосног парка М-71 продужен за читаву деценију“, истиче капетан бојног брода Марковић, истовремено наглашавајући да ће према плановима ремонта сваки наредни бити бржег темпа и већег капацитета.
Кроз разговор сазнајемо да је ронилачка јединица током претходне године имала привилегију да занови ресурсе и буде опремљена најсавременијом опремом за роњење, у првом реду сувим и мокрим ронилачким оделима последње генерације. Разлога за славље у што скоријем периоду очекује и пловне јединице односно бродске посаде којима предстоји опремање најмодернијом балистичком и опремом за пловљење, захваљујући којом ће знатно бити повећана безбедност сваког члана понаособ, а самим тим и сигурност пловидбе.
У потпуности оспособљени за одбрану пловних путева Последњу деценију рада у Речној флотили посебно су обележиле тактичке вежбе са бојевим гађањима кроз чије извођење су увежбане и усклађене стандардне оперативне процедуре команди и јединица и проверени сви параметре од утицаја за извршавање основних и допунских задатака. Према годишњим плановима обуке просечно су се изводиле две интерродовске, тактичке вежбе са бојевим гађањем које су омогућиле да речне, понтонирске, амфибијске и ронилачка јединица примене у пракси савладане садржаје  обучавања, али посебно да садејствујући изврше изузетно комплексне и захтевне задатке дефинисане као могућ облик извођења борбених и неборбених дејстава са воде и захвату река, канала, језера и других текућих и стајаћих вода, што је резултирало да јединице у потпуности постану интероперабилне.

                                                                                                                                                                                                                     
Златни спортисти Након овогодишњег пресека стања и сумирања резултата остварених у спорту у Речној флотили истичу да је протекли период један од најуспешнијих. Почело је након победе старијег водника прве класе Далибора Анђелковића у трци на десет километара са препрекама на првенству Војске Србије 2022. године, којом је донео посебан полет и подстрек другим спортистима из Речне флотиле.
Највеће успехе на престижним такмичењима широм Србије на маратонима, полумаратонима и тркама на 10, 20 и 30 километара, освајајући најсјајнија одличја, низали су поручник фрегате Светозар Ристановић и потпоручник Јелена Сарић, али и екипа тркача Флотиле која се доказала на свим наступима, а проглашена најбољом на 30.новосадском полумаратону освојивши златну медаљу у штафетној трци.
Посебан успех тима спортиста из Речне флотиле забележен је на недавно одржаној Олимпијади радника Војводине, када су јединицу обрадовали са пет освојених медаља, од који су три златне, завршивши тако учешће као најуспешнија екипа на одржаним играма.
                                                                                                                                                                                                                     

На последњим вежбама „Маневри 2022“ и „Заједнички одговор 2023“ Команда Речне флотиле је поставила задатке према својим јединицама, у складу са годишњим сценаријом вежби, како би проверила и реално сагледала степен оперативних способности.
„Закључак је, након реализованих свих задатака и супозиција на вежбама, да је Речна флотила у потпуности оспособљена за одбрану пловних путева Републике Србије, спремна да одговори на савремене изазове и претње и изврши задатке из све три мисије Војске Србије“, са задовољством на крају разговора константује капетан бојног брода Љубиша Марковић.
Фото: Градске инфо
                                                                                                                                                                                                                     
Традиција дужа од века Празник 6.август – Дан рода речних јединица и Речне флотиле у јединици се свечано прославља на својеврстан и надасве традиционалан начин, у духу бродарског и понтонирског наслеђа Српске војске. Припадници Флотиле су потпуно посвећени очувању славних  слободарских вредности бранилаца наших речних токова, подсећајући се тога дана, када је на Преображења Господњег ратне 1915. године код Чукарице, поринут први српски ратни брод оклопљени чамац „Јадар“, назван по имену реке Јадар у чијој се долини одиграла Церска битка – прва српска и савезничке победа у Првом светском рату. 
Иако се део припадника Речне флотиле налази на задацима обезбеђења Копнене зоне безбедности или терену на одржавању успостављеног мосног места преласка „Лидо“ код Земуна и неколико појединаца у саставу мировних снага мисија Уједињених нација у Централноафричкој Републици и полуострву Синај и Европске уније у Сомалији и Шпанији, одржаће се пригодна војна свечаност поводом обележавања 6.августа Дана јединице.
Пред стројем пловних средстава и објеката, украшеним заставним и светлосним галама на везу уз обалу Дунава, карактеристичним искључиво за Речну флотилу Копнене војске, реално ће се сагледати и достигнућа у раду за период од годину дана, најзаслужнији појединци наградити, а најуспешнији тим, послуга и посада прогласити најбољим.
                                                                                                                                                                                                                     
 
Аутор: поручник бојног брода Драган Спасојевић
Goran Vasin: Ilija Garašanin, Jovan Ristić, Nikola Pašić – tri državnika, tri politike (prvi deo)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Дан рода речних јединица и Речне флотиле, у част и славу битке на Јадру се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.