Ако до сада нисте конзумирали спирулину, ево зашто треба да кренете што пре!

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Avg.2023, 14:02

Ако до сада нисте конзумирали спирулину, ево зашто треба да кренете што пре!

Спирулина долази у облику зеленог праха или у облику таблета, али је заправо алга која се користи од давнина. Садржи доста минерала, витамина и хранљивих материја, а користи се за смањење умора и умора, као и код бројних других тегоба. Фото: Pixabay/Nouchkac Верује се да је то једна од >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << најстаријих биљака на земљи и сматра се суперхраном.
Шта је спирулина? Спирулина је заправо врста плаво-зелене алге која расте у морској и слаткој води, а најзаступљенија је у Аустралији, Хвају и Кини.
Добар је извор витамина Б1, Б2, Б3, али и гвожђа, магнезијума, цинка и фосфора. Поред тога, садржи и бета каротен, као и здраве киселине. Спирулину су Астеци користили као лек за одређена здравствена стања и болести.
Данас се ова алга користи као додатак, у облику праха или у облику капсула, а пије се према одређеним упутствима.
Управо због свог састава, спирулина има многе предности: Садржи здраве састојке Само једна супена кашика овог праха садржи четири грама протеина, 47 одсто дневног уноса бакра, 11 одсто дневног уноса гвожђа, а садржи и магнезијум, фосфор, манган, као и здраве масне киселине.
Има антиинфламаторна својства Садржи пуно антиоксиданата, који могу заштитити тело од оксидативних оштећења која могу довести до хроничне упале. Једнако тако, богат је витаминима и минералима, па је добар за јачање имунитета.
Смањује холестерол Нека истраживања показују да редовно конзумирање спирулине смањује лош холестерол и триглицериде, а повећава ниво доброг холестерола. Управо зато је добар за срце јер одржава артерије здравим.
Може смањити висок крвни притисак и помоћи у контроли шећера у крви Показало се да узимање спирулине може смањити висок крвни притисак, посебно код људи који иначе имају проблема са крвним притиском. Исто тако, неколико студија на животињама показало је да ова алга снижава ниво шећера у крви.
Ублажава симптоме алергије Иако је потребно урадити додатна истраживања, верује се да одређене дозе ове алге могу значајно да смање симптоме алергијског ринитиса који се јављају код људи који су алергични на животињску длаку, прашину и полен.
Добрa је за мишиће Спирулина је добра и за спортисте и људе који воде активан живот, јер због антиоксиданата које садржи смањује могућност оксидативних оштећења до којих долази током вежбања, али и побољшава мишићну снагу и издржљивост.
Četiri razloga zbog kojih ćete još više uživati u moru: Slana voda može i te kako pozitivno uticati na zdravlje organizma

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ако до сада нисте конзумирали спирулину, ево зашто треба да кренете што пре! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.