Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Avg.2023, 11:52

Музејска четврт у Бечу постаје зелена оаза

И чувени културни ареал у центру аустријске престонице, Музејска четврт (МQ), новим изгледом даје свој допринос у трансформацији друштва. Фото: PrtSc/City of Viena “MQ goes Green“ је пројекат озелењавања омиљеног простора Бечлија услед климатских промена, чији је главни циљ прелазак на обновљиве >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << изворе енергије, већи биодиверзитет и озелењавање спољног простора, како би се снизила температура и створио ареал са више хладовине и зеленила.
„Град Беч је дефинишући климатску стратегију амбициозно поставио циљ да до 2040. године постане климатски неутралан и да постепено трансформише град тако да људи који у њему живе добро подносе промене узроковање климатским померањима. Музејска четврт није само центар савремене културе, већ и пулсирајући простор са преко пет милиона посетилаца годишње“, изјавио је градоначелник Беча, Михаел Лудвиг.
Креативно решење „МQ у морфози“ предвиђа јединствен изглед за сваки трг у оквиру Музејске четврти. Посебан нагласак стављен је на климатску отпорност биљака. „Управо талас високих температура последњих дана и недеља још једном је показао колико је важно развити концепте за јавне просторе у граду који природно могу снизити температуру. Озелењавање Музејске четврти учиниће простор за неколико степени хладнијим и тиме повећати квалитет боравка за посетиоце“, рекла је дитекторка Музејске четврти, Бетина Лајдл.
„Дрвеће има велики значај за квалитет боравка у граду. Оно снижава температуру, смањује брзину ветра, побољшава квалитет ваздуха и има позитиван утицај на психу људи. Како бисмо учинили да се ови ефекти што је могуће директније осете, развили смо шумарке налик острвима са отпорним стаблима и жбуновима“, објаснила је Ана Децлхофер чије решење је победило на конкурсу.
У унутрашњем делу Музејске четврти већ су постављене разне врсте дрвећа и биљака које стварају медитеранску атмосферу и пружају више хлада. Додатне мере озелењавања ће се спроводити током наредне три године.
Град Беч прави дигиталну мапу мириса

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Музејска четврт у Бечу постаје зелена оаза се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.