Зимски рекордни топлотни талас у Чилеу увод у све више температуре у будућности

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Avg.2023, 11:01

Зимски рекордни топлотни талас у Чилеу увод у све више температуре у будућности

Зимски топлотни талас који је донео рекордно високе темепературе у Чилеу представља увод у све веће температуре у будућности, кажу научници. A cable car rides past a setting supermoon, over San Cristobal Hill in Santiago, Chile, Wednesday, Aug. 2, 2023. (AP Photo/Matias Basualdo) На глобалном нивоу, јул је већ био најтоплији месец икада >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << забележен, а први дани августа донели су топлотни талас у делове северног и централног Чила, доносећи време налик пролећу у престоници Сантјагу, усред зиме на јужној хемисфери, пренео је Ројтерс.
Климатолог и професор на чилеанском Универзитету Консепсион Мартин Жак рекао је да би оно што сада изгледа као веома екстремна температура могло постепено да постане сасвим уобичајена појава за неколико година.
Температура од 37 степени Целзијусових усред зиме на јужној хемисфери јесте ванредна, истакао је климатолог са Универзитета у Сантјагу Раул Кордеро. Кордеро је нагласио да је та температура за готово 15 степени изнад типичних вредности и да то, нажалост, није локални, већ глобални проблем.
Жак је истакао да су екстремне температуре повећане и због ефекта Ел Нињо и све већег загревања планете.
Климатолог је рекао да се у деловима Чилеа температурни рекорди обарају из године у годину, што је, како је указао, „прилично снажан знак загревања“.
Према последњим прогнозама метеоролога, високе температуре у северном и централном делу Чилеа трајаће целе седмице.
Šojgu istakao potrebu nanošenja preventivnog vatrenog poraza

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зимски рекордни топлотни талас у Чилеу увод у све више температуре у будућности се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.