Izvor: RTS, 03.Avg.2023, 12:56

Пуповац: Нико није смео да погине, требало је учинити све да не дође до рата

Српско народно веће (СНВ) одржало је комеморацију за страдале српске цивиле током и након хрватске војно-полицијске акције "Олуја", почетком августа 1995., са које је председник овог већа Милорад Пуповац поручио да је требало учинити све да до рата не дође и да нико >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << није смео да погине.
Милорад Пуповац је навео да СНВ практикује да измиримо живе, а да се сећамо и поштујемо страдања.
"Част нам је што ће и градоначелник (Оточца Горан Буковац) с нама у Дољанима положити венце за жртве српске националности, цивиле који су страдали, и тако ми мислимо да се треба сећати. Тако ми из СНВ-а практикујемо сећања, да измиримо живе, а да се сећамо и поштујемо страдања", рекао је Пуповац на комеморацији.
Пуповац је истакао да је требало учинити све да до рата не дође.
"Нико није смео да погине. Требало је учинити све да не дође до рата. Кад се већ догодило, треба их се сећати, а не сукобљавати се око тога, а расправе можемо водити у мирнијим околностима", рекао је Пуповац који је посланик у Сабору и председник Самосталне демократске српске странке (СДСС).
Приметио да овакве заједничке комеморације нису честа, али када се догоде, каже, имају посебну снагу.
"У Изјави сећања посветили смо много пажње страдањима Срба и Хрвата, много пажње смо посветили томе како политику сећања Хрватске и Србије не водити тако да се продубљује страдање и сукоби. Нисмо данас овде да бисмо водили политичке расправе, усмерени смо на жртве и страдања, на оно што би требало да нас обједини", рекао је Пуповац, пренела је загребачка Н1 тв.
Комеморацији су осим Пуповца и градоначелника Буковца, присуствовали посланици СДСС-а Борис Милошевић и шефица Документе Весна Тершелич.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.