Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Avg.2023, 09:00

Које време је идеално за одлазак на спавање? Квалитетан сан може помоћи у смањењу ризика од развоја кардиоваскуларних болести

Научниви сматрају да је изузетно важно време одласка на спавање. Фото: Pexels/Cottonbro studio Ако се често будите неиспавани и уморни, чак и ако сте себи приуштили чувених 8 сати сна, можда једноставно грешите у тренутку када одлазите у кревет! Наиме, стручњаци тврде да је најбоље отићи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на спавање у периоду између 22 и 23 часа, те да је то повезано и са мањим ризиком од развоја срчаних болести.Ова тврдња је објављена прошле године у  European Heart Journal – Digital Health, часопису Европског друштва за кардиологију.
„Тело има 24-часовни унутрашњи сат, назван циркадијални ритам, који помаже у регулисању физичког и менталног функционисања. Резултати сугеришу да је већа вероватноћа да ће рани или касни одлазак у кревет пореметити телесни сат, са негативним последицама по здравље кардиоваскуларног система, иако не знамо узроке тога“, рекао је аутор студије др Дејвид Планс са Универзитета Еxетер у Великој Британији.
Студија је укључила 88.026 испитаника у Великој Британији који су изабрани између 2006. и 2010. гоине. Њихова просечна старост била је 61 година, а распон њихових година кретао се од 43 до 79, и 58 одсто су биле жене.
Најризичније време за одлазак на спавање – после поноћи Током просечног праћења ових људи од 5,7 година 3.172 учесника развило је кардиоваскуларну болест. Инциденција је била највећа код оних који су легали у поноћ или касније, а најнижа код оних који су одлазили на спавање у период од 22х до 22:59!
У поређењу са тим „златним сатом“, постоји 25 одсто већи ризик за развој кардиоваскуларних болести ако легнете у поноћ или касније, 12 одсто већи ризик ако одете на спавање у периоду од 23 часа до поноћи и 24 одсто већи ризик ако заспите пре 22 часа!
„Наша студија показује да је оптимално време за спавање у одређеној тачки 24-сатног циклуса тела и да одступања могу да буду штетна по здравље. Најризичније време за одлазак на спавање је било после поноћи, потенијално зато што може да смањи вероватноћу да се види јутарња светлост, што ресетује телесни сат“, објаснио је др Планс.
„Иако налази не показују узрочност, време спавање се показало као потенцијални фактор ризика за срце, независно од другох фактора ризика и карактеристика спавања. Ако се наши резултати потврде и у другим студијама, време спавања и основна хигијена сна могли би да буду јефтин циљ јавног здравља за смањење ризика од срчаних болести“, додао је овај лекар.
Koje su zdravstvene prednosti maženja sa partnerom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Које време је идеално за одлазак на спавање? Квалитетан сан може помоћи у смањењу ризика од развоја кардиоваскуларних болести се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.