Трећина Британаца пије биљна млека

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Avg.2023, 08:43

Трећина Британаца пије биљна млека

Понуда производа намењених веганској исхрани утростручена је између 2013. и 2018. У Великој Британији половина становништва је додала замене за месо у своју исхрану, док се готово трећина одлучује за алтернативно млеко, сојино, бадемово, пиринчано. Фото: Unsplash/Mue-Ma Многе од ових замена >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на биљној бази су класификоване као храна која је прошла висок степен обраде да би био побољшан њен укус и смањена кварљивост. Она је често богата сољу, шећером и засићеним мастима, са додатним бојама, конзервансима и адитивима.
У Француској овакве прерађевине чине 39,5 одсто укупног уноса калорија у типичној веганској исхрани – што је више него у случају класичних оброка вегетаријанаца и оних који једу месне производе.
Како се наводи, студија у Немачкој открила је да, иако је општа потрошња ултрапрерађене алтернативне хране ниска, 39,1 одсто вегана и вегетаријанаца је једе најмање једном месечно.
„Открили смо да у веганској и вегетаријанској исхрани има више прерађене хране него што смо мислили“ рекла је др Антје Рисиус, која је прошле године била коаутор ове студије.
Британски Би-Би-Си недавно је истакао неколико здравствених ризика који би могли да буду повезани с високо прерађеном храном, укључујући кардиоваскуларне болести, дијабетес, мождани удар и гојазност. Када је реч о заменама за месо на биљној бази, поједини истраживачи истичу да ови производи имају мање засићених масти и више влакана од месних еквивалената.
Ипак, нису све алтернативе за месо једнаке. У 2018. години откривен је висок ниво натријума у многим заменама на биљној бази. Рецимо, неки биљни бургери који су се тада продавали на британском тржишту имали су три пута више соли од кесице чипса.
„Не можемо рећи да су ове замене заиста здравије од меса, јер то зависи од врсте меса. Када погледате биљне кобасице, такође имате лош здравствени ефекат“ истакла је Рисиус.
Стручњаци генерално свим потрошачима препоручују минимално обрађене хране – укључујући конзервисане и смрзнуте производе, свеж хлеб и здраве житарице, а не замењивати их високо прерађеном храном, која има малу нутритивну вредност када доминира нашом исхраном.
Senegal: zbog širenja poruka mržnje ograničen pristup internetu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Трећина Британаца пије биљна млека се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.