Француска почела евакуацију својих и држављана ЕУ из Нигера

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Avg.2023, 07:30

Француска почела евакуацију својих и држављана ЕУ из Нигера

Француска је данас почела да евакуише стотине својих и држављана ЕУ из Нигера, неколико дана након што је војна хунта збацила председника Мохамеда Базума и преузела власт у тој земљи. Фото: Pexels/Yovan Verma „С обзиром на државни удар у Нигеру и чињеницу да је ситуација и даље забрињавајућа, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << одлучили смо да осигурамо да грађани Француске, који желе да напусте Нигер, могу то и да учине“, рекла је француска министарка спољних послова Катрин Колона за француску телевизију ЛЦИ.
Према њеним проценама, стотине француских држављана и стотине држављана других чланица ЕУ желе да буду евакуисани летовима, чије ће спровођење, сматра Колона, бити спроведено у року од 24 сата.
На сервису за праћење летова „Флајтрадар“ види се да је авион, који је регистрован на француске оружане снаге, напустио вечерас аеродром у Нијамеју, престоници Нигера.
Француско Министарство спољних послова раније је најавило да ће Париз, имајући у виду ситуацију у Нијамеју, напад на француску амбасаду у недељу и чињеницу да је ваздушни простор затворен, почети да евакуише своје и грађане других европских држава који желе да напусте Нигер.
Према подацима са сајта министарства, у Нигеру је прошле године било мање од 1.200 француских држављана.
Француска има трупе у региону већ деценију које помажу у борби против исламистичке побуне, пренео је Ројтерс.
Присталице хунте су у недељу у главном граду Нигера Нијамеју спалиле француске заставе и напале француску амбасаду, а полиција је одговорила бацањем сузавца.
Француски председник Емануел Макрон рекао је да ће на сваки напад на француске интересе у Нигеру били одговорено брзо и бескомпромисно.
Збацивање председника Базума са власти прошле среде, што је седмо војно преузимање власти у томе делу Африке за мање од три године, дестабилизовало је регион.
Шпанија је саопштила да се припрема да евакуише више од 70 држављана ваздушним путем, а Италија је рекла да ће организовати лет за репатријација.
Немачко Министарство спољних послова позвало своје држављане у Нигеру да прихвате понуду француских власти и укрцају се на летове за евакуацију.
Istraživanje: Tramp i Bajden izjednačeni, imaju podršku 43 odsto birača

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Француска почела евакуацију својих и држављана ЕУ из Нигера се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.