Путин: Русија је спремна да тражи решење у Украјини, упркос линији Запада

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Jul.2023, 07:15

Путин: Русија је спремна да тражи решење у Украјини, упркос линији Запада

Руски председник Владимир Путин је на састанку са лидерима афричких држава о Украјини рекао да је, упркос линији западних земаља да делују искључиво у сопственим интересима у сваком међународном сукобу, Русија спремна да тражи начине за мирно решавање ситуације. Фото: Танјуг/Donat >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Sorokin/TASS Host Photo Agency Pool Photo via AP „Да ли су заборавили да су погоршали ситуацију у Судану? Да ли су заборавили шта су урадили у Сирији? Није им било стало до Повеље УН , сећају се међународног права само када мисле да се та средства могу употребити против некога, у овом случају против Русије. Неће успети,превише је примитивно.
Ако заиста желе да неко поштује Повељу УН и друге акте међународног права,нека се труди да се придржава ових истих норми. Али то, ипак, не значи да не желимо и не тежимо мирном решавању било каквог сукоба“, поручио је Путин, преноси Риа новости.
Обраћајући се шефовима афричких држава, председник Руске Федерације је рекао да њихов приступ и идеје одражавају одредбе мировног плана који је у фебруару представила Кина за решавање ситуације око Украјине. Према његовим речима, Русија не крши Повељу УН и поступа у потпуности са њом.
„Данас нам је речено да кршимо Повељу Уједињених нација. Не мислим тако. Напротив, сигуран сам да се понашамо у потпуности у складу са Повељом УН“, рекао је Путин током радног ручка са шефовима афричких делегација.
Он је напоменуо да принципе Повеље УН морају поштовати друге земље и да нее би требало да постоје двоструки стандарди, једностране санкциј и покушаји да се оствари сопствена безбедност на рачун других“, рекао је Путин.
Он је рекао да Русија не разуме зашто западне земље увлаче Украјину у НАТО, јер то ствара безбедносну претњу. „Ово не знају сви, али ми добро знамо, да је Кијев своју независност добио током распада Совјетског Савеза на основу декларације о независности, а у овој декларацији је црно на бело писало да је Украјина неутрална држава. Зашто је Запад почео да увлачи Украјину у НАТО није нам баш јасно“, рекао је Путин и додао да је, по мишљењу Москве, управо то оно што представља суштинску претњу интересима Русије.
Увек смо јавно истицила да смо спремни за преговоре, рекао је председник Русије и подсетио да је раније био усаглашен нацрт мировног споразума.
Како је додао, Москва је пажљиво проучила предлоге афричких држава за решавање ситуације у Украјини и схвата их озбиљно.
Москва, додао је, цени приступ афричких земаља, које искрено траже начине за решавање украјинског сукоба.
„Наравно, веома ценимо ваш избалансиран приступ, као и то што нисте подржавали и не подржавате антируску реторику, антируску кампању“, истакао је Путин.
Све афричке земље желе мир у Украјини, будући да он утиче на све државе континента, рекао је јужноафрички председник Сирил Рамафоса на састанку са руским председником. „Ми, Афричка унија и све афричке земље уопште, подржавамо мир, па чак и у овом контексту, контексту сукоба у Украјини, ми и даље подржавамо мир и верујемо да имамо право да позивамо на овај мир, јер конфликт који је у току има негативан утицај на наше афричке земље“, рекао је Рамафоса на састанку.
Према његовим речима афричку мировну иницијативу о Украјини треба посматрати као допуну ономе што раде друге земље.
Tramp neće odustati od kampanje čak iako bude osuđen po raznim optužbama

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Путин: Русија је спремна да тражи решење у Украјини, упркос линији Запада се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.