Матерела: Ако не искористимо новац из фонда ЕУ, то ће бити пораз целе Италије

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jul.2023, 15:50

Матерела: Ако не искористимо новац из фонда ЕУ, то ће бити пораз целе Италије

Ако Италија не инвестира у потпуности средства из ЕУ фонда за оправак, то ће бити пораз целе нације, изјавио је данас председник ове земље Серђо Матарела. Фото: Unsplash/Michele Bitetto „Било какав неуспех или само делимичан успех не би био пораз за владу, већ за целу Италију: тако ће га >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << протумачити ван наших граница, такав би био и у стварности“, изјавио је Матарела, преноси Ројтерс. Он је позвао све политичке партије, власт и опозицију, да покажу одговорност и омогуће глатко коришћење новца из ЕУ, рекавши да су та средства „суштински важна“ за Италију.
„Данас желим да истакнем да то није проблем за италијанску владу, за ову или две претходне владе, већ за целу Италију“, рекао је Матарела.
Италија је 2020. године обезбедила 191,5 милијарди евра јефтиних кредита и грантова из фонда ЕУ да би се економски опоравила од пандемије, подсећа британска агенција.
Многи у овим средствима виде јединствену прилику за јачање италијанске привреде, али влада Италије не успева да на време испуни политичке циљеве који су првобитно договорени са Европском комисијом (ЕК).
Испуњавање ових услова је неопходно за постепену исплату средстава из бриселског фонда.
Узроци ових проблема су, између осталог, бирократска неспособност у Италији и недостатак стручности у управљању таквим инвестиционим пројектима, сматра Ројтерс.
Влада премијерке Ђорђе Мелони је овог месеца објавила да је постигнут договор са ЕК, на основу кога ће Рим од Брисела добити рату обећане помоћи у износу од око 18,5 милијарди евра.
Ова помоћ је била замрзнута у марту.
Италија није успела ни да благовремено потроши 67 милијарди евра помоћи које је већ добила од ЕУ, а то може да се одрази и на раст италијанског БДП-а.
Švedska: Zabrinutost zbog posledica ako se nastavi skrnavljenje Kurana

 
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Матерела: Ако не искористимо новац из фонда ЕУ, то ће бити пораз целе Италије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.