Волстрит журнал: Европа клизи у сиромаштво

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jul.2023, 09:05

Волстрит журнал: Европа клизи у сиромаштво

Куповна моћ практично у свим европским земљама смањује из месеца у месец, пише амерички лист „Волстрит џорнал”. Фото: Unsplash/jburk Просечна земља Европске уније сиромашнија је по глави становника од сваке америчке државе осим Ајдаха и Мисисипија, наводи се у извештају Европског >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << центра за међународну политичку економију, независног истраживачког центра са седиштем у Бриселу.
Ако се овакви трендови наставе,  до 2035. године економски јаз и разлике у друштвеном богатству по глави становника САД и ЕУ биће једнако велик као онај између Јапана и Еквадора данас, наводи се у овом извештају.
Живот на континенту којем су странци дуго завидели због његове уметности „де вивре” убрзано губи свој сјај док Европљани свакодневно гледају како се њихова куповна моћ топи.
Французи једу мање деликатеса, а уз то пију мање црног вина, Шпанци штеде на маслиновом уљу, Финци пале сауне у ветровитим данима када је струја јефтинија.
У Немачкој је потрошња меса и млека пала на најнижи ниво у последње три деценије, а тржиште органске хране, које је донедавно било у метеорском успону, сада је у једнаком метеорском паду.
У Италији се сазивају кризни састанци због цена тестенина које су порасле дупло више од инфлације. У различитим земљама има на стотине сличних примера, а због пада потрошње Европа је почетком године запала у рецесију. Садашње стање у коме се Европа налази није се десило преко ноћи. Њено становништво је све старије, а осим тога Европљани преферирају све више слободног времена и краћу радну недељу, што је годинама успоравало привредни раст и смањило продуктивност.
Потом је дошла пандемија коронавируса а онда и рат у Украјини што је на крају резултирало прекидом глобалних ланаца снабдевања и наглим порастом цена енергије и хране.
Да би сачували социјални мир и радна места европске владе су се определиле за субвенције послодавцима што је још више погоршало проблем. Цене у продавницама су порасле а потрошачи су још више осиромашили.
Високи трошкови енергије и огромна инфлација каква није виђена од 1970-их смањују конкурентност европских произвођача на међународним тржиштима и нарушавају некада хармоничне радне односе на континенту. Са успоравањем глобалне трговине, зависност Европе од извоза, који чини половину БДП-а постаје њена слабост.
С друге стране у Сједињеним Државама извоз чини само 10 одсто БДП-а.
Oprezno sa uplatama onlajn aranžmana u Grčkoj

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Волстрит журнал: Европа клизи у сиромаштво се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.