Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Jul.2023, 20:20

Судан: Интензивни сукоби не престају, мировно посредовање без успеха

Данас је 100. дан рата у Судану, а нови сукоби избијају у бројним деловима те земље. Фото: Танјуг/AP Photo/Ben Curtis Упркос настојањима регионалних и међународних фактора да посредују у решавању све интензивнијег сукоба у Судану, чини се да примирје и престанак оружаних борби за сада >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << нису на видику, преноси Ројтерс.
Оружани сукоби су избили 15. априла у јеку борбе за власт између регуларне војске и паравојних снага за брзу подршку (РСФ) и од тада је расељено око 3 милиона особа, укључујуц́и више од 700.000 оних који су избегли у суседне земље.
Према подацима суданског министарства здравља, до сада је погинуло 1.136 људи, мада званичници верују да је тај број вец́и.
За сада ни војска ни РСФ нису успели да однесу победу, али снаге РСФ су успоставиле доминацију на подручју главног града Картума, иако војска има на располагању снажнију артиљерију и превласт у ваздуху.
Према тврдњама сведока, РСФ се током викенда груписала у селима државе Гезири јужно од Картума, док је војска изводила ваздушне ударе на њихове положаје.
У Нијали, једном од највец́их градова у земљи и главном граду државе Јужни Дарфур, сукоби у стамбеним блоковима не престају од четвртка, а према тврдњама медицинских радника најмање 20 људи је убијено.
Vanredno stanje na jugu Rodosa, najveća evakuacija ikada u Grčkoj

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Судан: Интензивни сукоби не престају, мировно посредовање без успеха се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.