Посланици већине најављују подршку законима, опозиција критикује

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jul.2023, 18:25

Посланици већине најављују подршку законима, опозиција критикује

Посланици владајуће коалиције најавили су данас подршку законским предлозима и споразумима који су на дневном реду актуелном скупштинског заседања, као и избор Славице Ђукић Дејановић за министра просвете, док су посланици опозиције највише критиковали споразуме о зајмовима. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/Владимир Спорчић Посланик Српске напредне странке Душан Марић похвалио је Предлог закона о измени и допуни Закона о озакоњењу објеката.
“Када овај закон ступи на снагу, за 15 дана или месец дана, више десетина хиљада породица које немају легализоване објекте у којима станују моћи ће легално да се прикључе на електричну мрежу, на гасну мрежу, на канализацију, што ће значајно олакшати њихов живот, а олакшаће и пословање јавних предузећа која се баве овим комуналним делатностима”, рекао је Марић.
Посланик Социјалистичке партије Србије Угљеша Марковић најавио је подршку те странке предложеним законским решењима и посебно похвалио предложене измене и допуне Закона о планирању и изградњи. Према његовим речима, овај законски предлог садржи много добрих решења као што су увођење енергетског пасоша, зелених сертификата, државног урбанисте.
Милија Милетић из посланичке групе “За помирење СПП-УШ-ДСХВ” најавио је да ће гласати за све предложене законе, оцењујући да је финансијска помоћ младима до 16 година у износу од 10.000 динара веома важна и добра. Милетић је рекао да је битно да ће помоћ добити и деца у руралним подручјима која живе у тежим условима живота.
“То су општине које су неразвијене и где се рађа много мање деце, а много више људи умре”, рекао је Милетић и додао да би ваљало у наредном периоду акеценат ставити на та подручја.
Најавио је подршку Славици Ђукић Дејановић која је предложена за новог министра просвете, додајући да она има кредибилитета за тај посао и да Ивица Дачић зна да бира своје сараднике.
Посланица “Морамо-Заједно” Данијела Несторовић критиковала је допуну Закона о озакоњењу објеката, оцењујући да је реч о наставку “традиције опраштања дугова у Србији“, и додала да ће опет „боље проћи они који нису поштовали законске прописе”. “Како ће се грађани, а слободна процена је да има око два милиона нелегалних објеката, прикључити на струју без штете по грађане који су легално прикључени и плаћали грађевинске дозволе, локацијске услове, па и накнаду за конверзију”, упитала је Несторовић.
Одговорила јој је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић која је рекла да су планирана улагања у дистрибутивну мрежу и Електродистрибуцију Србије како би се подигао дистрибутивни систем за струју.
“Њему су неопходна изузетна улагања, а он аће такође смањити губитке на самој мрежи па ће од тог улагања бити вишеструке користи”, рекла је Ђедовић.
Посланик Зелено левог клуба Ђорђе Павићевић питао је да ли ће избор новог министра просвете значити и промену политике у образовању или ће наставити истим путем.
Он тврди да у Србији више нема ко да предаје у школама, посебно најважније предмете као што су српски језик и књижевност, математику или физику. “Тужан је био овај уписни рок када су се гледали наставни смерови по факултетима и заиста разумем оне ученике који не желе да упишу такве смерове јер положај наставника је такав да нико не жели да се бави тиме”, рекао је Павићевић.
Посланица “Правац Европа” Данијела Грујић запитала је шта је Министарство просвете урадило да нова школска година до чијег је почетка остало само 40 дана почне регуларно и безбедно по ученике будући да је претходна школска годиона завршена напречац.
Посланик Народне странке Владимир Гајић рекао је посланицима власти да су “алергични” на критику, а заборављају да та критика може да буде и неоснована, те да нема разлога да се због ње љуте. Осврнуо се и на уговоре који су на дневном реду скупштинског заседања а тичу се зајмова, да се боји да Србија корача ка дужничком ропству.
 
Vučić: Sa Dodikom i patrijarhom o svim ključnim nacionalnim pitanjima

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Посланици већине најављују подршку законима, опозиција критикује се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.