Ирак затражио од шведског амбасадора да напусти ту земљу

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jul.2023, 15:19

Ирак затражио од шведског амбасадора да напусти ту земљу

Ирак је данас затражио од шведског амбасадора у Багдаду да напусти ирачко тло, у знак протеста због раније планираног спаљивања Курана у Стокхолму. Фото: Танјуг/AP/Hadi Mizban У саопштењу ирачке владе наведено је да је званични Багдад и опозвао свог отправника послова у Шведској, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << док је ирачка државна агенција јавила да је Ирак суспендовао радну дозволу шведској компанији Ериксон на тлу Ирака, пренео је Ројтерс.
Демонстранти у Шведској су поднели пријаву и добили дозволу полиције да данас спале Куран испред ирачке амбасаде у Стокхолму.
Међутим, они су данас шутирали и делимично уништили књигу, за коју су тврдили да је Куран, а напустили су то подручје након једног сата али је нису запалили.
Одлука о опозиву отправника послова донета је у време када је протест у Стокхолму почео, али пре него што су се демонстранти разишли незапаливши Куран.
Раније данас стотине демонстраната упале су у шведску амбасаду у центру Багдада, главног града Ирака, прескачући зидове и палећи ватру у знак протеста против најављеног спаљивања Курана у Шведској.
Ирачке снаге безбедности су се распоредиле унутар амбасаде и дим се дизао из зграде, док су ватрогасци гасили пожар, према Ројтерсовим сведоцима.
Већина демонстраната се повукла, а они су претходно бацали каменице на припаднике снага безбедности.
Шведски министар спољних послова Тобијас Билстром рекао је да је особље амбасаде безбедно, али да ирачке власти нису успеле да заштите амбасаду у складу са Бечком конвенцијом. Билстром је истакао да је оно што се догодило потпуно неприхватљиво и да је шведска влада у контакту са представницима Ирака на високом нивоу да би изразила протест због инцидента.
Шведска влада је овога месеца саопштила да разматра промену закона да би се омогућило полицији да спречи јавно спаљивање Курана уколико би то угрозило безбедност Шведске. Шведска полиција је у среду одобрила захтев да испред ирачке амбасаде у Стокхолму данас две особе спале Куран и ирачку заставу на јавном скупу, а у томе ће учествовати и човек који је запалио Куран испред стокхолмске џамије у јуну, јавила је шведска новинска агенција ТТ.
Hongkong: Fanovi Brusa Lija okupili se da obeleže 50 godina od njegove smrti (FOTO/VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ирак затражио од шведског амбасадора да напусти ту земљу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.