РЦ Ваљево: Присуство гриња у засаду малине

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jul.2023, 14:27

РЦ Ваљево: Присуство гриња у засаду малине

На подручју деловања РЦ Ваљево, у зависности од сортимента и локалитета засади малине се налазе у фази семе јасно видљиво на плодници до фазе први плодови имају специфичну боју за култивар (ББЦХ 73-85). Фото: WikimediaCommons/User:Fir0002 Током визуелног прегледа засада регистровано је присуство >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ериофидне гриње малине (Phyllocoptes gracilis). Регистровани симптоми су на до 5% биљака, док је оштећено од 5-15% лисне масе и до 3% плодова.
Одрасле јединке презимљавају у пупољцима између листића или у пазуху пупољака из којих се равијају једногодишњи изданци или у близини лисних и цветних пупољака. Презимеле женке се активирају када је дневна температура минимум 11°Ц. У том временском периоду се отварају пупољци па јединке мигрирају.
Симптоми настају услед исхране јединки. Главна оштећења праве на листу у виду деформација па долази до појаве хлорозе и пегавости. Симптоми на плодовима су у виду неуједначене обојености, стагнације раста и неуједначеног дозревања. На наличју листова се формирају колоније, а лист добија светло зелену до жуту боју. Такође, карактеристично је подизање лица листа у виду мехурова и губљење маљавости на наличју листа, што се дешава при јаком нападу. Млади листови се коврџају, а вршни избојци се суше.
У засадима малине сорте Глен ампле, регистровани су симптоми на појединим локалитетима на до 50% лисне масе, што указује на повећану осетљивост ове сорте на присуство наведене штеточине.
Прави моменат за субијање ове штеточине је по завршетку миграције на младе листове двогодишњих изданака (крај априла до почетка маја). РЦ Ваљево је правовремено дао препоруку 27.04.2023. у циљу сузбијања ове штеточине.
RC Šabac: Prisustvo polifagnih štetočina u usevu paprike na otvorenom

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак РЦ Ваљево: Присуство гриња у засаду малине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.