Филипини прате претње од евентуалног кинеског напада на Тајван

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jul.2023, 14:01

Филипини прате претње од евентуалног кинеског напада на Тајван

Претња од евентуалног кинеског напада на Тајван је нешто што Филипини, као војни савезник САД, прате на дневној бази, изјавио је данас филипински министар одбране Гилберт Теодоро. Фото: Танјуг/Lin Jian/Xinhua via AP, File Теодоро је истакао да Филипини настављају да планирају реаговање >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на све могуће случајеве, укључујући евентуални сукоб између Кине и Тајвана.
Министар је рекао да је приоритет за Филипине безбедност више од 100.000 филипинских држављана који живе и раде на Тајвану, пренео је Ројтерс.
Теодоро је изразио очекивање да ће напори за смањење тензија између САД и Кине донети резултате.
Од пет савезника САД у региону Индо-Пацифика – Аустралије, Јужне Кореје, Јапана, Филипина и Тајланда, Филипини су најближи Тајвану, јер су најсевернија филипинска острва удаљена само 190 километара. Филипини су одобрили стационирање четири додатне америчке војне базе ове године, а неке од њих су на северу према Тајвану.
Званична Манила више пута је саопштили да не стаје ни на једну страну у ривалству САД и Кине.
Филипински председник Фердинанд Маркос Млађи рекао је да би приступ САД тим базама био користан у одбрани, уколико би Кина напала Тајван.
Bagdad: Demonstranti upali u švedsku amabasadu zbog najavljenog paljenja Kurana

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Филипини прате претње од евентуалног кинеског напада на Тајван се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.