Izvor: RTS, 20.Jul.2023, 06:12

Стипендија "Доситеја" – новим правилима до праведније расподеле

Формирањем Министарства науке, технолошког развоја и иновација, Фонд за младе таленте нашао се у саставу тог министарства, чиме је и започела реформа фонда. Циљ је да се финансира пет одсто најбољих студената из свих области. У нови конкурс, на предлог СКОНУС-а, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << биће укључени и студенти струковних студија, који до сада нису имали право на ту стипендију.
Душан је студент Технолошко-металуршког факултета Београдског универзитета. Просек 9,75 донео му је стипендију "Доситеја" Фонда за младе таленте.

"Свакако то је једна велика награда после четири године труда, и не само четири године труда, јер је ипак иза тога 16 година школовања. Тренутно се бавим писањем дипломског рада који је финансиран у оквиру пројекта 'Идеје' који се бави искоришћавањем летећег пепела као сировине за добијање неких ретких елемената земље и анализу токсичних метала у том пепелу", наводи Душан Трајковић.
До ове године постојала је јединствена ранг-листа, па су стипендије, због високог просека, неретко одлазиле већем броју студената истог факултета. Сада је деоба средстава другачија.
"Са поделом на пет научних области, образовно-уметничких, ми смо обезбедили уствари праведније рангирање, тако да се уствари студенти такмиче унутар својих области и на тај начин се постиже да се свака област равномерно и дугорочно финансира. Поред те реформе уведена је и реформа да они сада по завршетку студија имају могућност да обаве плаћену стручну праксу у јавном сектору. Тај период праксе је минимум три месеца", објашњава Бојана Вишекруна, саветница председнице Владе Србије.
За студенте медицинске групације ове године дуплирана је квота, јер они похађају интегрисане академске студије. А да се стипендије не би дуплирале, и како би већи број студената могао да их користи, формирана је дигитална база стипендиста.
"Фонд за младе таленте је већ од овог конкурса увео нову услугу на порталу е-Управе која се зове е-Таленти и све наше пријаве за 'Доситеју' су биле дигитализоване. Наша идеја је да и Министарство просвете постане корисник ове базе и да онда једноставно на тај начин обезбедимо бољу услугу за потенцијалне кориснике, стипендисте, а и бољу координацију државе кога стипендирамо, колико, на који период", наглашава Вишекруна.
Стипендију "Доситеја", од 32.000 динара месечно, ове године добија 1.660 студената.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.