Од данас забрањено користити Еплове уређаје у два руска министарства

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jul.2023, 16:00

Од данас забрањено користити Еплове уређаје у два руска министарства

У Русији је данас ступила на снагу мера којом се запосленима у Министарству индустрије и трговине и у Министарству дигиталног развоја, забрањује да користе Ајфон, таблет или било који други производ компаније Епл за пословну комуникацију. Фото: ТанјугAP/Kathy Willens Сличну меру ускоро >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ће усвојити и министарства финансија и енергетике.
Како преноси италијанска Република, запосленима се саветује да употребљавају телефоне који користе Андроидове оперативне системе, кинеске еквиваленте или Аурору, коју је развила државна компанија Ростелеком, а користи се на уређајима у школама и здравственим установама.
Портал наводи да је месец дана након почетка рата у Украјини, руски председник Владимир Путин потписао декрет који од организација укључених у “критичну информациону инфраструктуру“ тражи да до 2025. пређу на коришћење софтвера направљених у Русији, због, како се наводи, да САД не искористи податке које прикупи Епл за шпијунирање руских државних институција.
“Службе заиста верују да Американци могу да користе своју опрему за прислушкивање. Али званичници се противе ограничењима само зато што воле Ајфон. На крају крајева, Епл-манија је на дуге стазе заразила високи менаџмент“, изјавио је стручњак за руске обавештајне службе Андреј Солдатов.
Република подсећа да када је Епл демантовао наводе руске безбедносне службе, уз образложење да “никада нису сарађивали ни са једном владом“, портпарол Кремља Дмитриј Песков је навео да су “сви у председничкој администрацији свесни да је Ајфон провидан и да је његова употреба у службене сврхе неприхватљива и забрањена“.
Заменик председника Савета безбедности Дмитриј Медведев је рекао:“Када велика технолошка компанија тврди да не сарађује са обавештајном заједницом, она или лаже или ће пропасти“.
Pjongjang: Sestra Kim Džong Una upozorava SAD na nepromišljeno delovanje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Од данас забрањено користити Еплове уређаје у два руска министарства се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.