Норвешка ће забранити Фејсбуку и Инстраграму да прати кориснике због реклама

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jul.2023, 13:30

Норвешка ће забранити Фејсбуку и Инстраграму да прати кориснике због реклама

Норвешка ће од августа привремено забранити платформама Фејсбук и Инстраграм да прате кориснике на мрежи да би им приказивале персонализоване рекламе. Фото: Танјуг/АР/Richard Drew Норвешка управа за заштиту података наредила је америчкој технолошкој фирми Мета, матичној компанији >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Фејсбука и Инстаграма, да престане да приказује персонализоване огласе корисницима у Норвешкој на основу њихових активности на мрежи и процењених локација, преноси бриселски Политико.
Ова одлука је послата компанији Мета 14. јула, а ступиће на снагу 4. августа и важиће три месеца.
Фејсбук и Инстаграм ће и даље моћи да корисницима приказују персонализоване рекламе, али само на основу информација које они сами открију о себи у секцији „О“ („About“) на својим профилима. Привремена забрана би могла бити укинута ако Мета пронађе начин да легално обрађује личне податке и омогући корисницима да одустану од циљаног оглашавања на основу праћења, наводи се у одлуци норвешког регулаторног тела.
Ова мера је донета након што је Европски суд правде 4. јула пресудио да је компанија Мета незаконито прикупљала податке људи како би им приказивала огласе без њиховог изричитог пристанка, на основу „легитимног интереса“ компаније. Мета је тренутно и под надзором главног европског регулатора приватности, Ирске комисије за заштиту података, због својих пракси оглашавања.
Комисија са седиштем у Даблину је казнила фирму Мета са укупно 390 милиона евра због кршења приватности Европљана и наложила калифорнијској компанији да пронађе нову правну основу за свој пословни модел.
Мета је уложила жалбу на ову пресуду, подсећа Политико.
Rusija obustavila učešće u sporazumu o izvozu žita Crnim morem

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Норвешка ће забранити Фејсбуку и Инстраграму да прати кориснике због реклама се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.