Упознајмо градове побратиме Новог Сада – Тиват

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jul.2023, 12:31

Упознајмо градове побратиме Новог Сада – Тиват

Посетом новог црногорског председника Јакова Милатовића српском председнику Александру Вучићу почетком овог месеца у Београду, отпочела је његова прва званична посета Републици Србији. Истим чином дат је сигнал да се наставља традиционално пријатељство двеју држава, које >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << постоји не само због велике економске размене између земаља, већ и због чињенице да велики број Срба живи у Црној Гори, али и обрнуто. Фото: Pexels/Aleksandar Anreev О снажној повезаности двеју земаља и народа говори и недавно потписани Споразум о сарадњи Града Новог Сада и Општине Тиват. Овим споразумом Нови Сад је, после Будве, стекао још једног црногорског побратима. На тај начин, кроз сарадњу градова, наставља се јачање веза између локалних заједница двеју земаља, али и самих земаља.
Потписници споразума били су Градоначелник Града Новог Сада, Милан Ђурић, и председник Општине Тиват Жељко Комненовић.
Фото: Град Нови Сад Циљ његовог склапања састоји се у стварању услова за развој туризма, културе, образовања, екологије и инвестиција у овим локалним самоуправама. Како су оба града туристички центри својих земаља, сарадња у овој области биће од обостраног интереса и пружиће нове туристичке и развојне могућности за оба града побратима.
Као што је свима познато, Нови Сад је прошле године био носилац титуле Европске престонице културе и стекао богато искуство које ће бити од велике важности за новог побратима.
Наиме, црногорске општине Будва, Тиват, Котор и Херцег Нови претендују да 2028. године буду такође носиоци ове европске титуле. Будући да је у току завршни круг за избор победника односно носиоца ове титуле за 2028. годину, као и да су ове општине ушле у најужи круг, велике су шансе да буду и изабрани.
Будући да је Нови Сад и регионална престоница ИТ индустрије, као и да је седиште Научно-технолошког парка и Биосенс института, знање и научно-техничка искуства Новог Сада биће драгоцени за Тиват.
Поред тога, тежња је да се кроз овај споразум успостави сарадња и у организовању сајмова, презентација и семинара у свим областима од обостраног интереса.
Тиват Тиват је и званично најсунчанији град Боке Которске, са преко 2500 сунчаних сати у току године. Смештен је у централном делу овог залива, на обали Јадранског мора, а у подножју брда Врмац. Фото: Unsplash/Orkhan Farmanli Према последњем попису, из 2011. године, има око 14 хиљада становника. Без обзира на број становника, његов положај на мору, као и поседовање аеродрома, чине га отвореним ка целом свету. То је и његова предност, због које је чест избор туриста.
Порекло његовог имена ни до данас није са сигурношћу утврђено, нити о томе постоји сагласност међу историчарима.
Најчешће се сматра да је изведено из имена илирске краљице Теуте, која је поседовала летњиковце у овом месту. Други пак назив изводе из имена хришћанских светаца, док трећи сматрају његово име простим преводом келтске речи: touto, што у преводу значи град. За коју год верзију да се одлучите, сматра се да нећете пуно погрешити.
Тиват представља прави морски склад историје и модернизма. Наспрам плејаде традиционалних кућа и споменика културе, налази се модерно луксузно насеље Porto Montenegro. Чак и са друге стране тиватског дела полуострва Луштица настаје још једно модерно насеље – Luštica Bay.
Фото: Unsplash/Arlinda Инвестициони дух и модернистички развој Тивта једна је од сличности са нашим градом. Нови Сад од 2012. године доживљава прави инвестициони процват, како кроз отварање 10 нових фабрика, тако и кроз свеобухватни економски, инфраструктурни, културни и просветни развој. Тиват је дуж целе своје обале изградио дугачко градско шеталиште Пине, које је постало главно место окупљања туриста и мештана. На овом шеталишту налазе се бројни кафићи и ресторани, из којих се може уживати са погледом на Бококоторски залив.
Тиват поседује и највећу ботаничку башту на јужном Јадрану, у којој се налазе ретке биљне врсте палми, јела и магнолија. Она се налази у оквиру градског Морнаричког парка, који се простире на готово четири хектара.
Са својих 12 регистрованих купалишта, бројним скривеним увалама, али и модерним луксузним насељима, Тиват заузима значајно место на туристичкој мапи Црне Горе. Неке од најлепших тиватских плажа свакако су Плави хоризонти, Вериге и Опатово, а неки од најбројних њихових посетилаца свакако су туристи из Србије.
Фото: Pixabay/Mujo Hasanovic Ипак оно што краси најсунчанији град Боке Которске нису само сунчани дани, природне лепоте Јадрана и његове плаже, већ и култура. На територији општине Тиват налази се 26 непокретних и девет покретних културних добара.
Да култура живи у овој општини сведоче и бројне културне манифестације које се током читаве године одржавају у Тивту. Поред најпознатијег фестивала медитеранског театра Пургаторије, овде се одржавајају и: Медитерански карневал (у јуну), Бокељско вече (у фебруару), Тиватске љетње феште (лети), Ластовске феште (август), Новембарски дани (на Дан општине Тиват, сваког 21. новембра), као и традиционални Новогодишњи концерти.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Tourism Organisation of Tivat (@tivat.travel)


Имајући у виду богати културни живот малог морског места, развијени туризам, и инвестициони прогрес, постаје јасније како су се Нови Сад и Тиват тако лако препознали и повезали. Када се свему томе придодају и вишевековне културно-историјске споне ова два простора и људи, онда сваки разлог склапања споразума постаје кристално чист, као Јадранско море које запљускује наш град побратим.
Novi Sad nekada bio pod morem, a kako bi to izgledalo danas? (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Упознајмо градове побратиме Новог Сада – Тиват се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.