Квалитетни културни садржаји за децу и младе у пећиначкој општини

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2023, 08:31

Квалитетни културни садржаји за децу и младе у пећиначкој општини

У години када централна установа културе у општини Пећинци обележава четири и по деценије постојања, ресорни секретаријат и министарство определили су милион динара за Културни центар Пећинци намењених за културно-уметничке, забавне и образовне програме, пре свега за децу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и младе, који ће се реализовати у другој половини године. Фото: Unsplash/Geoffrey Moffett/Градске инфо Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама подржао је пројекат под називом „Седмодневна манифестација поводом обележавања 45 година постојања и рада централне установе културе у општини Пећинци – КЦП 45 година са вама“ који ће се реализовати током јесени.
„Биће то прилика да се представе све секције пећиначког Културног центра, културно-уметничка друштва, образовне и друге установе са којима уско сарађујемо, а као круна саме манифестације премијерно ће бити приказан промотивни филм поводом јубилеја. У програмима ће првенствено учествовати деца и млади, а неће изостати ни културних програма намењених деци и младима са сметњама у развоју о чему смо и у претходном периоду посебно водили рачуна“ – рекао је вршилац дужности директора Културног центра Слободан Станковић.
Ресорни секретаријат определио је и 200.000 динара за пројекат савременог стваралаштва под називом „Заједно у ритму на селу – Класична музика у дечјем филму“ намењен развоју музичког стваралаштва у овом делу Срема у којем ће бити укључени ученици нижих разреда из целе општине. По речима координаторке овог пројекта Браниславе Трифуновић, циљ је да се пре свега приближи класична музика деци путем концерата, дечјег или дугометражног филма или у форми балета у оквиру радионица које се одржавају у свакој школи пећиначке општине.
„Централна установа културе у овом делу Срема већ четири године посредством овог пројекта укључује кориснике Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју у Суботишту потпуно равноправно у креирање културних садржаја у локалној заједници“ – каже Трифуновић.
Поред тога, Министарство културе издвојило је средства у износу од 400.000 динара за пројекте у области културне делатности деце и младих, као и за пројекте у области културних делатности националних мањина и особа са инвалидитетом. С тим у вези, 6. Сајам културе младих на селу у Пећинцима биће реализован у знаку јубилеја – 45 година постојања КЦП, док ће љубитељи позоришта за децу моћи да уживају у представама за децу „Мала сирена“ прилагођену особама са инвалидитетом и „Пепељуга“ прилагођену припадницима ромске националне мањине.
Пећиначка локална самоуправа суфинансираће свих пет пројеката подржаних на конкурсима ресорног секретаријата и министарства у оквиру којих ће током друге половине 2023. године бити реализовано укупно 7 догађаја, 15 музичко-интерактивних радионица, три концерта класичне музике и две представе за децу.
Банатић – Кућа „Блокстока“ и многима почетна тачка Новог Сада (ВИДЕО)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Квалитетни културни садржаји за децу и младе у пећиначкој општини се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.