Још није завршен оквир о гаранцијама НАТО-а Кијеву

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Jul.2023, 14:40

Још није завршен оквир о гаранцијама НАТО-а Кијеву

Највећи западни савезници Украјине још финализују заједнички оквир који би отворио пут дугорочним безбедносним гаранцијама за Кијев и можда ће сачекати до краја самита НАТО-а ове недеље да би их објавили, пренео је данас Ројтерс, позивајући се на неименоване европске дипломате. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/AP Photo/Mindaugas Kulbis Како преноси агенција, Британија, Француска, Немачка и САД, познате као земље “Квада“, већ недељама преговарају са Кијевом о мултилатералном тексту који би успоставио широк оквир за државе чланице Алијансе које желе да обезбеде или наставе да пружају војну помоћ, укључујући напредно оружје и новчану помоћ.
Европска унија, која би наставила да финансира подршку за оружје кроз свој мировни фонд, и земље Групе седам (Г7), укључујући Јапан, такође су биле упућене у те разговоре.
“Американци не желе да мешају разговоре о изгледима за улазак у НАТО са онима о гаранцијама, тако да се гаранције могу договорити тек након самита“, рекао је један европски дипломата, а један званичник француског председништва рекао је да су разговори „веома узнапредовали“.
Земље чланице Алијансе састаће се у Литванији 11. и 12. јула, са циљем пре свега да Украјини обезбеди неку врсту пута ка чланству, али је и даље подељена око тога колико далеко да иде у том правцу.
Украјина је тражила гаранције о тренутним и дугорочним безбедносним обавезама Алијансе преам Кијеву, како би домбила помоћ потребну за одбрану од Русије, као и одвраћању поновне агресије Москве када се рат заврши.
Амерички председник Џозе Бајден рекао је да је Вашингтон спреман да пружи безбедност Украјини по узору на оно што пружа Израелу, односно да им пружи “оружје које им је потребно – способност да се бране“.
Šta se očekuje od samita NATO u Vilnjusu?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Још није завршен оквир о гаранцијама НАТО-а Кијеву се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.