Музичари подигли хонораре, а угоститељи цене

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Jul.2023, 09:20

Музичари подигли хонораре, а угоститељи цене

Поскупљење угоститељских услуга од око 15 одсто није много утицало на промет и број гостију, тврде власници ресторана и кафића у главном граду. Фото: Unsplash/priscilladupreez Не може се, објашњавају, очекивати да цене у ресторанима остану исте док све около поскупљује. Иначе, према подацима >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Републичког завода за статистику, угоститељске услуге су у мају, у односу на исти период прошле године, поскупеле за 15,2 одсто.
Цене хране генерално су више за 15 процената, топла и хладна предјела, као и печења и јела по наруџбини за 16,7 одсто, варива за 16,2, хлеб и салате за 14,7, колачи за 14,5, а готова јела за 11 процената.
Председник Удружења угоститеља Новог Сада Миленко Мијић каже да је ово поскупљење очекивано, посебно када се узме у обзир инфлација и раст цена свих производа на тржишту. Угоститељима у складу са ситуацијом расту трошкови и питање је само тренутка када ће се они ускладити.
„Скупља је кафа у набавци, месо, воће поврће, пића… Уз све то цене наступа и хонорара су подигли и музички бендови и извођачи и то до 30 одсто. То једноставно власници локала морају да укалкулишу. Расту и плате, треба зарадити тај новац. Треба ли помињати кризу у Украјини, која се прелила и на нас. Боље је питање шта није поскупело“ наводи Мијић.
Иако се поскупљења у „кафанама” у медијима одмах бележе, Мијић напомиње да се више цене не одражавају на пад посете. Људи у Србији воле клубове, кафане и кафиће и тешко се одричу тог задовољства. Упитан зашто су у Војводини поскупљења нешто нижа, наш саговорник одговара да нема посебног разлога.
„Да би привукли госте власници се довијају на различите начине. Неко организује наступ познатог извођача и не наплаћује улаз, а има скупље пиће, а други пак наплате карту и уз то гости имају и два пића. Све зависи, шта им се исплати и какве набавне цене има“ објашњава он.
Odobrena prodaja veštačkog mesa kompanije koju finansira Bil Gejts

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Музичари подигли хонораре, а угоститељи цене се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.