Преговори Путина и Ердогана једина нада за споразум о извозу жита

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Jul.2023, 09:00

Преговори Путина и Ердогана једина нада за споразум о извозу жита

Актуелна ситуација око споразума о извозу жита из украјинских лука не улива оптимизам за његово продужење после 17. јула, а сада су очекивани преговори председника Турске и Русије Реџепа Тајипа Ердогана и Владимира Путина једина нада, рекао је извор упознат са током преговора >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за РИА Новости. Фото: PrtSc/AFP News Agency/YouTube Тај извор је додао да пракса показује да су преговори два лидера могу да промене ситуацију и изразио наду у позитиван исход.
Ердоган је раније изјавио да рачуна на преговоре са Путином о споразуму о житу, и телефоном и лично, док је портпарол Кремља Дмитриј Песков 8. јула рекао да сусрет Путина и Ердогана још није сигуран, наводи агенција.
Песков је 5. јула рекао да ће Русија благовремено саопштити своју одлуку о споразуму о житу и истовремено подсетио да део споразума, који се тиче Русије, још није спроведен, тако да тренутно нема основа за његово продужење. Црноморска иницијатива, коју су 22. јула 2022. године потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита и хране, као и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу.
Други део споразума који су потписали Русија и УН предвиђа деблокаду извоза хране и ђубрива из Русије, а међу главним тачкама било је поновно повезивање Руске пољопривредне банке (Рошелкхозбанк) са СВИФТ-ом, обнављање испоруке пољопривредне механизације и резервних делова.
Москва истиче да тај део споразума још није примењен, преноси Танјуг.
Pariz: Kupanje u Seni od 2025. godine

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Преговори Путина и Ердогана једина нада за споразум о извозу жита се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.