Кисић: Нове мере за изједначавање трудница и породиља предузетница са осталима

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Jul.2023, 15:21

Кисић: Нове мере за изједначавање трудница и породиља предузетница са осталима

Министарска за бригу о породици и демографију Дарија Кисић, изјавила је данас да је заустављен негативан пад новорођених, али да смо још далеко од потребне стопе фертилитета. Фото: Танјуг/Јадранка Илић Према најновијим подацима Републичког завода за статистику, прошла година >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << донела је највећу стопу фертилитета, односно број живорођене деце по жени у репродуктивном периоду, од 2011. године.
Кисић је за РТС рекла да очекује да већ наредних дана буду усвојене нове измене закона о финансијској подршци породица са децом, који ће изједначити жене предузетнице са женама у радном односу по питању трудничког и породиљског боловања, односно трајања од две године. И супружници жена предузетница према овим изменама моћи ће да, након трећег месеца од рођења детета, користе породиљско одсуство.
„И то је сигурно још једна од мера која ће дати додатни ефекат, јер ми када сада анализирамо каква је то структура жена које рађају децу сада више него што је то било у претходном временском периоду. Тако да су то сигурно већ почеле да дају резултате и мере као што је субвенција за стан. Већи је број жена, поготово које рађају прво дете, у узрасту и старије од 40 година, а знамо да смо и померили и границе за потпомогнуту оплодњу“, указала је министарка.
Навела је да треба да се усвоји мера којом ће се изједначити накнада током трудничког боловања и за жене предузетнице, али да то није у надлежности Министарства за бригу о породици, већ се ради о измена закона о обавезном здравственом осигурању.
„Група жена предузетница је од великог значаја. У просеку жена предузетница има између 37 и 42 године, има породицу, у браку је, од 5 до 10 запослених. Али у сваком случају и те како представља значајан покретач своје породице и која може и жели да усклади и материнство и свој посао“, казала је Кисић.
Она је истакла да је у 2012. години, након рођења првог детета финансијска подршка била 31.600 динара, да је сада око 350.000 динара, за треће дете је 1,8 милиона, за четврто дете 2,7 милиона динара. „Значи, за четврто дете у овом моменту месечно се десет година добије око 22.000 динара и два пута годишње ове вредности ускладујемо у складу са потрошачком корпом. Од средине овога месеца, значи то је већ практично за пар дана, ће ове вредности да буду нешто повећане“, најавила је министарка.
Што се тиче повећања износа родитељског додатка,Кисић је саопштила да за сада још увек нема прецизне податке, али да су процене да он као и увек, буде виши за неки пар хиљада, што, како оцењује, није безначајна сума новца.
Кисић је саопштила да је после четири деценије заустављен негативан пад укупног броја новорођених и да је за просту репродукцију, односно за одржавање броја становника на садашњем нивоу, потребно да стопа фертилитета буде 2,1, од које смо још далеко.
„Да вас подсетим, 2011. године она је била 1,4 и сада су практично ове вредности почеле све више и више да расту. Прошле године је била 1,52, а сада је вредност 1,63“, саопштила је министарка.
Према њеним речима, Рашка област бележи вредност преко 2, односно преко 2,1, а међу општина и градовима предњаче Тутин, Сјеница, Нови Пазар, Нова Црња и Костолац.
Она је рекла да је значајно већи број новорођене деце након више деценија, у Новом Саду, као и у београдским општинама Вождовац, Звездара, Земун, али и у Крагујевцу и Аранђеловцу.
„То је сигурно један од суштинских података који говори да идемо у добром смеру. У 2022. години, у односу на претходну годину, укупан број деце је већи за 520. Оно што нас посебно радује је да када је у питању редослед рађања, значајно је повећан број рађања прворођене деце, за 660“, нагласила је Кисић.
Delegacija Ministarstva odbrane posetila Kajmakčalan i Zejtinlik

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кисић: Нове мере за изједначавање трудница и породиља предузетница са осталима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.