Анкете: Алтернатива за Немачку друга политичка снага у земљи

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jul.2023, 12:01

Анкете: Алтернатива за Немачку друга политичка снага у земљи

На локалним изборима у Немачкој радикално десна Алтернатива за Немачку (АфД) однела је победу у једном округу и у једном граду на истоку земље, а достигла је и нови рекорд популарности свих времена, показала је најновија анкета коју је спровела државна телевизија АРД, пише Дојче >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << веле. Фото: Wikimedia Commons/Ank Kumar Како се наводи, у савезној држави Тирингији је једна анкета показала да та партија има 34 одсто подршке, али и да на савезном нивоу број њених присталица у Немачкој расте.
Ако би сада били одржани избори за Бундестаг, Алтернатива за Немачку би добила 20 одсто гласова, што је њен најбољи резултат у традиционалној месечној анкети под називом „Немачки тренд“ која се спроводи по налогу Првог програма немачке телевизије АРД. Институт за испитивање јавног мњења „Инфратест димап“ је између 3. и 5. јула анкетирао 1.305 испитаника који имају право гласа, а према добијеним резултатима тренутна коалиција на власти у Немачкој не би добила већину, док би АфД постала друга најјача политичка снага у земљи.
Социјалдемократе (СДП) би, као и прошлог месеца, имали непромењених 18 одсто подршке, Зелени 14 одсто, што је један проценат мање него прошлог месеца и њихов најгори резултат од септембра 2018, а Либерали (ФДП) би такође добили непромењени проценат подршке од седам одсто.
Најјача странка на савезним изборима био би блок савезних демохришћана (ЦДУ) и баварске сестринске странке ЦСУ, они би освојили 28 одсто гласова, што је један проценат мање него у јуну. Левица би добила четири одсто подршке и више не би била заступљена у Бундестагу, према том истраживању.
Канцелар Немачке Олаф Шолц из СДП-а предводи коалициону владу са Зеленима и ФДП-ом.
EU: Postignut dogovor o pola milijardi evra iz budžeta za proizvodnju municije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Анкете: Алтернатива за Немачку друга политичка снага у земљи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.