Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jul.2023, 12:00

Број стогодишњака у Италији већи него икада

Број људи старијих од 100 година у Италији је прошле године досегао нови рекорд, објавио је државни завод за статистику (ИСТАТ), док просечна старост становништва у земљи расте брже него у осталим чланицама Европске уније. Фото: Pixabay/aderna ИСТАТ је у свом годишњем извештају навео >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да се удео становништва старијег од 100 година утростручио од почетка века и да је износио готово 22.000 људи у јануару ове године, као и да је претежно реч о женама, преноси Ројтерс.
Број рођене деце се, са друге стране, 2022. смањио на 393.000, што је најнижи ниво од италијанског уједињења, пре више од 150 година.
Становништво земље се рапидно смањује од 2014. године, а све већи број старијих особа је један од највећих изазова са којима се Италија суочава.
Просечна старост у земљи се повећала на 46,4 године, док је између почетка 2020. и 2023. износила 45,7, истакао је ИСТАТ.
Статистички завод очекује да ће се број становника старијих од 80 година повећати за до 35 одсто у поређењу с 2021. годином и да ће 2041. ггодине премашити шест милиона.
Erdogan bi mogao da se sastane sa Putinom posle susreta sa Zelenskim

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Број стогодишњака у Италији већи него икада се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.