Како се прави пекмез од кајсија по рецепту наших бака и колико је потребно издвојити новца?

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jul.2023, 10:52

Како се прави пекмез од кајсија по рецепту наших бака и колико је потребно издвојити новца?

Кајсије су многима омиљено воће. Тренутно сезонско воће можете пронаћи у маркетима или на пијацама. Сада је прави тренутак да кајсије искористите за слаткиш наших бака – неодољиви пекмез. Фото: Pixabay Састојци: три килограма кајсија килограм шећера Фото: Pixabay Припрема: Кајсије >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << опрати и очистити од коштица. Исећи их на комаде. У дубљу шерпу поређати ред кајсија, па ред шећера. Процес понављати док не утрошите материјал. Оставити у фрижидер да одстоји преко ноћи. Сутрадан извадити из фрижидера и промешати. Ставити на јачу ватру, док не проври. Када је смеса проврила, смањити ватру и уз повремено мешање кувати сат времена. За то време, док се пекмез кува можете припремити тегле. Потребно је опрати тегле и ставити их у једну тепсију па у рерну на сто степени да се стерилишу. Тај процес траје до 10 минута. Загревати заједно хладне тегле и хладну рерну да не би дошло до пуцања тегли. Када се пекмез скувао, тегле напунити смесом и вратити у рерну на сто степени док се не ухвати корица. Оставити пекмез да се охлади, након тога ставити целофан и чисте поклопце. Држати пекмез на тамном и сувом месту.
Фото: Pixabay Уколико сте пекмез мање кували од предвиђеног биће светлији. Ако сте смесу дуже кували, биће тамније боје.
У новосадским продавницама стаклене амбалаже – тегле за пекмез коштају од 35 динара па навише. За поклопац је потребно издвојити од 10 динара па навише.
Килограм кајсије кошта од 180 динара до 300 динара, у зависности где купујете. Ако купујете на пијаци цена за већу количину може да се коригује.
Kako da vam se u otvorenoj tegli nikada ne stvori buđ?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како се прави пекмез од кајсија по рецепту наших бака и колико је потребно издвојити новца? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.