Јелен: САД и Кина треба да предњаче у борби са климатским променама

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jul.2023, 10:42

Јелен: САД и Кина треба да предњаче у борби са климатским променама

САД и Кина као две највеће светске економије имају и највећу одговорност и морају да раде заједно у борби против „егзистенцијалне претње“ климатских промена, саопштила је данас министарка финансија САД Џенет Јелен. Фото: Танјуг/Made Nagi/Pool Photo via AP Америчка министарка, која борави >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у Пекингу, изјавила је да је претходна сарадња САД и Кине када је реч о климатским променама омогућила глобални напредак, као што је Париски споразум из 2015. године, додајући да обе владе желе да подрже тржишта и земље у развоју у настојању да остваре своје климатске циљеве, преноси Ројтерс.
„Наставак сарадње САД и Кине у финансирању борбе са климатским променама је од кључног значаја“, навела је Јелен у обраћању на округлом столу о клими у Пекингу.
Она је додала и да САД и Кина као два највећа светска емитера гасова стаклене баште и највећи инвеститори у обновљиве изворе енергије имају и заједничку одговорност и способност да предњаче.
Јелен је рекла да финансирање таквих иницијатива треба ефикасно и ефективно координирати, додајући да би подршка Пекинга, уз Вашингтон и друге, постојећим мултилатералним климатским институцијама попут Зеленог климатског фонда (ГЦФ) и климатских инвестиционих фондова могла да појача њихов утицај.
„Такође је од кључне важности да подстичемо транзиције у целокупној економији ка нето нули, што треба да укључује приватни сектор“, рекла је Јелен.
Она је додала да се радује што ће на ту тему бити у могућности да чује препоруке радних група на предстојећим министарским састанцима Групе 20 у Индији, укључујући Радну групу за одрживе финансије, којом копредседавају САД и Кина.
„Ово је добар пример шта наша билатерална сарадња може да постигне и на томе треба да градимо наш напредак у мултилатералним форумима“, рекла је америчка министарка.
SAD šalju paket pomoći Ukrajini u vrednosti od oko 800 miliona dolara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Јелен: САД и Кина треба да предњаче у борби са климатским променама се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.