Вероватно сте се некад запитали: Зашто бебе стежу песнице? Занимљив одговор пружа медицина

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Jul.2023, 11:30

Вероватно сте се некад запитали: Зашто бебе стежу песнице? Занимљив одговор пружа медицина

Стезање песница код беба је уобичајена појава, али многи не знају због чега се догађа. Фото: Pexels/Kelvin Agustinus Да ли знате зашто бебе стежу песнице? Реч је о рефлексу који се испољава у првим недељама после рођења, а представља нормалну реакцију и један је од неколико покрета који >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << помажу бебама да касније развију моторичке способности.
Када се дете роди, оно се кроз разне покрете привикава на нову околину пуну звукова, светлости и додира. С тим долази и мноштво физичких реакција, међу којима је и стезање песница. Када благо помазите бебин отворен длан, новорођенче ће као одговор на ваш покрет одмах стегнути песницу. Ово је природна тенденција и један од невољних покрета које прави већина беба.
Дакле, стиснута песница је неуролошка појава која показује да се нервни систем бебе развија. Чврсте песнице и савијени лактови, руке и ноге такође су неке од навика остале из времена када су још биле у мамином стомаку. Такође, бебе стежу песнице када су гладне, али то може бити и знак грчева.
Овај рефлекс ће нестати када беба буде имала пет-шест месеци. Ако мислите да то чини због стреса или грчева, покушајте да је умирите повијањем, певањем или шушкањем. Можете се изненадити када вас беба јако ухвати за прст, а сличан покрет можете изазвати и на стопалима, када ће на ваш додир реаговати увијањем прстију.
Promene na noktima koje ne smete da ignorišete

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вероватно сте се некад запитали: Зашто бебе стежу песнице? Занимљив одговор пружа медицина се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.