Какве се промене догађају у телу када престанете да једете црвено месо

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Jul.2023, 10:17

Какве се промене догађају у телу када престанете да једете црвено месо

Последњих година многобројне научне студије дошле су до резултата да избацивање црвеног меса из исхране има многобројне добробити за здравље. Фото: Pexels/Mali Meader Црвено месо назив је добило због крвавог изгледа када је сирово, а долази од животиња као што су краве, свиње и овце. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Живинско месо и месо од рибе постаје бело када се термички обради због чега је и добило такав назив. Људи су хиљадама година своју исхрану базирали на црвеном и белом месу које је представљало основни извор протеина.
Исхрана богата црвеним месом може повећати ризик од оболијевања од различитих болести, нарочито од повишеног крвног притиска и других кардиоваскуларних поремећаја. Резултати истраживања често су нејасни око тога колику количину меса је здраво јести сваки дан. Ипак, поједине научне студије установиле су да се избацивање црвеног меса из свакодневне употребе може позитивно утицати на здравље.
Губитак килограма Црвено месо садржи велике количине засићених масти што доводи до логичног закључка да конзумирање превеликих количина може проузроковати гојазност. Прекомерена телесна тежина може даље довести до кардиоваскуларних болестии других по живот опасних поремећаја. Када се црвено месо избаци из исхране, драстично се смањује количина уноса лоших насти.
Срце је здравије Када конзумирате превише црвеног меса, оно на крају заврши као масне наслаге у телу. Осим тога, његов високи садржај холестерола може довести до зачепљења крвних судова, што даље може водити ка опасним стањима срчаног и можданог удара.
Једно од решења за избегавање ових опасности је да се црвено месо замени белим. Више научних истраживања у свету показују да је риба богат извор аминокиселина и добрих масти које унапређују здравље срца.
Смањен ризик од Алцхајмерове болести Осим што побољшава здравље срца, смањена конзумација говедине, свињетине и јагњетине може користити и мозгу. Иако узроци Алцхајмерове болести нису познати, истраживања су утврдила сигурну везу између Алцхајмера и конзумирања црвеног меса у претераним количинама.
Проучавајући мозак пацијената са овим обољењем, научници су приметили зачепљење важних артерија. За настајање тих зачепљења, као главни кривац означено је црвено месо. Зато, закључак води ка томе да избацивање црвеног меса из исхране води ка смањењу ризика од Алцхајмерове болести.
Вишак енергије Кад смањите унос масти и калорија и одаберете бело месо, ваше ће тело убрзо осетити разлику. Лагана храна подстиче рад организма и подиже ниво енергије. Масне наслаге ће се топити и имаћете више снаге за друге активности.
Смањен ризик од рака Многи медицински стручњаци упозоравају да је рак можда највећа епидемија модерног времена. Уз пушење и животне навике без активности, и месо је велики фактор ризика за оболијевање. Када се црвено месо избаци из исхране, ризик од добијања рака дебелог црева драстично се смањује.
Коса, кожа и нокти изгледају лепше Неки нутријенти витални за здраву кожу, косу и нокте могу се пронаћи само у месу. Вегетаријанци и вегани често морају узимати суплементе како би их надокнадили. Међутим, аминокиселине и добре масти можете добити из рибе и других протеинских опција, осим из крава, свиња и јагњади.
Кад једете мање меса, можете га замијенити са више воћа и поврћа, што шареније, то боље. Ова целовита храна садржи пуно витамина и минерала који штите ћелије од слободних радикала. Ваш тен изгледаће млађе и здравије. Многи људи који смање или елиминишу црвено месо често виде приметну разлику у изгледу коже, косе и ноктију.
Организам ће постати мање кисео Наша тела природно раде на томе да одржавају здраву рН равнотежу, али конзумирање превеликих количина киселе хране попут црвеног меса може повисити ниво киселости. Високе рН вредности у телу повезују се са низом обољења попут рака, дијабетеса, проблема са кардиоваскуларним системом.
Уколико желите да смањите киселост тела, свакако размислите о редукцији конзумирања меса, нарочито црвеног. Једите више воћа и поврћа код којих је киселост врло ниска. Исхрана са уравнотеженим рН може створити окружење за раст здравих микроорганизама у цревима који побољшавају варење и штите организам од болести.
Beba može da plače u maminom stomaku, a razlog je iznenađujuć

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Какве се промене догађају у телу када престанете да једете црвено месо се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.