Одобрен план за испуштање милион тона радиоактивне воде из Фукушиме

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Jul.2023, 09:25

Одобрен план за испуштање милион тона радиоактивне воде из Фукушиме

Јапански нуклеарни регулатор дао је данас одобрење токијском електроенергетском предузећу „Тепко”, које управља уништеним постројењем нуклеарне електране „Фукушима”, да почне да испушта више од милион тона радиоактивне воде. Фото: Unsplash/chrisleboutillier Одобрење јапанског регулатора >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је последњи корак потребан за почетак тог процеса, пренео је Ројтерс.
Шеф Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси рекао је данас да су само један или два члана тима од 11 међународних стручњака који су дали одобрење за испуштање пречишћене радиоактивне воде из „Фукушиме” можда забринути због тога процеса.
Гроси је рекао да је извештај међународних експерата беспрекорно сачињен.
Радна група коју је основала ИАЕА 2021. године за испитивање безбедности плана Јапана да испусти радиоактивну воду из постројења које је уништио цунами пре више од деценије, укључује и чланове из Аргентине, Аустралије, Канаде, Француске, Маршалских острва, Јужне Кореје, Русије, Велике Британије, САД и Вијетнама.
Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је у уторак да је одобрен план Јапана јер би испуштање радиоактивне воде имало занемарљив утицај на животну средину. Влада Јужне Кореје саопштила је данас да је сагласна са планом да Јапан испусти пречишћену радиокативну воду из „Фукушиме”.
Влада је навела да је Сеул спровео сопствену процену тога процеса и да је закључио да радиоактивни материјал испуњава међународне стандарде за испуштање у океан.
Кина ће забранити увоз хране из око једне петине јапанских префектура из безбедносних разлога, саопштила је данас кинеска царина, наводећи јапанско испуштање радиоактивне воде у океан.
Кина је највећи купац јапанских морских плодова.
Strateški dokument EU: vreme liberalne demokratije je prošlo

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Одобрен план за испуштање милион тона радиоактивне воде из Фукушиме се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.