Стратешки документ ЕУ: време либералне демократије је прошло

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Jul.2023, 09:19

Стратешки документ ЕУ: време либералне демократије је прошло

Европска комисија је данас представила годишњи извештај о стратешком предвиђању, у којем је постављен фокус за наредне године. Фото: Pixabay/Engin_Akyurt Документ на 21 страници илуструје ставове ЕУ о томе куда иде свет и представља оквиран водич за разумевање идеологије председнице >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Комисије Урсуле фон дер Лајен, која још увек није наговестила да ли намерава да остане на тој позицији наредних пет година.
„Време у којем је либерална демократија била модел очигледног избора је прошло“, рекао је потпредседник Комисије Марош Шефчович на конференцији за новинаре приликом представљања извештаја. Како се наводи у документу, свет је све више подељен између Запада и Кине, а Европа не може бити посматрач.
„Кључни закључак је да је стари модел глобализације, изграђен на слободној трговини и глобалним ланцима снабдевања, превазиђен. Уместо тога, улазимо у нову еру ‘геоекономије’. Укратко, то значи да Европа мора да смањи своју стратешку зависност од других земаља и уместо тога искористи своје домаће ресурсе и повећа производњу на континенту“, додаје се у документу.
Такође се истиче да ЕУ треба да прилагоди свој капиталистички модел новом добу где су „нето нула“ емисија и одрживост свеобухватни приоритети.
Једна од идеја је да се у проценама БДП-а узму у обзир неекономски фактори као што је очекивани животни век. Шефчович је указао да би са  новим правилима величина економије ЕУ премашила економију САД, Кине и Индије.
Zelenski kritikovao Radeva, sastanak prošao gore od očekivanog

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Стратешки документ ЕУ: време либералне демократије је прошло се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.