Већина гаса у ЕУ више не стиже гасоводом него танкерима

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Jul.2023, 09:02

Већина гаса у ЕУ више не стиже гасоводом него танкерима

Европска уније увози све више течног природног гаса (ЛНГ) желећи да надокнади изгубљене количине које су раније стизале гасоводима из Русије, показују најновији подаци Енергетског института. Фото: Pixabay/Engin_Akyurt ЕУ је у прошлој години увезла гасоводима око 151 милијарду кубних >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << метара гаса, док је годину дана раније увозила више од 232 милијарде, наводи се у годишњем статистичком прегледу ЕИ.
Пад увоза руског гаса од 35 одсто на годишњем нивоу надокнађује се повећаним увозом течног ЛНГ-а. Прошле године ЕУ је увезла 170 милијарди кубних метара док су 2021. године допремили 108 милијарди кубика.
Да би обезбедиле више течног гаса земље чланице ЕУ морале су убрзано да граде нове терминале за претакање ЛНГ-а.
Рат у Украјини преокренуо је „претпоставке о снабдевању широм света“, каже Ник Вејт, главни извршни директор ЕИ чије је седиште у Лондону.
Промене су „узбудиле кризу цена и дубоке притиске на трошкове живота у многим економијама“, објаснио је он. ЕУ је појачала напоре да смањи енергетску зависност од Русије почетком прошле године у оквиру своје политике санкција, и већ је забранила поморске испоруке руске нафте и придружила се земљама Г7 у постављању ограничења цена руске нафте.
Испоруке руског гаса у ЕУ пале су на рекордно низак ниво због санкција и саботаже гасовода Северни ток.
Норвешка је тренутно највећи појединачни добављач гаса за ЕУ, наводи се у извештају ЕИ.
Veća zaposlenost u 2023. napunila državnu kasu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Већина гаса у ЕУ више не стиже гасоводом него танкерима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.