Просечна температура на Земљи на рекордно високом нивоу три дана заредом

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Jul.2023, 07:20

Просечна температура на Земљи на рекордно високом нивоу три дана заредом

Просечна температура на Земљи остала је на рекордно високом нивоу три дана заредом, а то је најновији показатељ климатских промена. Фото: Pexels/Pixabay
Просечна глобална температура планете била је у среду 17,18 степени Целзијусових, према мерењу Универзитета у америчкој држави >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Мејн, који користи сателитске податке и компјутерске симулације за мерење.

То се поклопило са рекордом постављеним у уторак од 17,18 степени Целзијусових, а претходни рекорд од 17,01 степен Целзијуса постављен је у понедељак, пренео је АП.
Научници генерално користе дужа мерења – месеце, године, деценије – да би пратили загревање Земље, али дневни максимуми су показатељ да климатске промене достижу непознату територију.
Они су месецима упозоравали да би ова година могла бити рекордна по топлоти јер су климатске промене изазване људским фактором, односно сагоревањем фосилних горива, загрејале атмосферу.
Научници су такође приметили да је ефекат „Ла Ниња“, природно хлађење океана, уступило место „Ел Нињу“, обрнутом феномену који је обележен загревањем океана.
Северни Атлантик је ове године забележио рекордно високе температуре.
Иако то нису званични владини подаци, „ово нам показује где се тренутно налазимо“, рекла је главна научница Националне управе за океане и атмосферу Сара Капник.
У среду је 38 милиона Американаца било под неком врстом упозорења на високе температуре, рекла је Капник.
Град Северни Гренвил у Онтарију у Канади, претворио је своја клизалишта у центре за хлађење, пошто су температуре у среду достигле 32 степена Целзијусових, а осећај је због повећане влажности био као да је 38 степени.
Глобални температурни рекорд од уторка био је за један степен Целзијуса виши од просека у периоду од 1979. до 2000. године.
Рекорди високе температуре надмашени су ове седмице у Квебеку у Канади и Перуу.
У Пекингу је било девет узастопних дана од прошле седмице када је температура прелазила 35 степени Целзијусових.
Градови широм САД, од Медфорда, Орегона до Тампе на Флориди, налазе се на највишим температурним нивоима свих времена, рекао је метеоролог из америчке Националне метеоролошке службе Зек Тејлор.
Астрономи: Због „LED“ технологије, звезде би могле да буду невидљиве кроз 20 година

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Просечна температура на Земљи на рекордно високом нивоу три дана заредом се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.