Русија и Украјина размениле оптужбе за планирање напада на нуклеарну електрану Запорожје

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Jul.2023, 07:15

Русија и Украјина размениле оптужбе за планирање напада на нуклеарну електрану Запорожје

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је у телефонском разговору са француским колегом Емануелом Макроном да руске снаге спремају „опасне провокације у Запорожју, након што је саветник директора руске енергетске компаније Росенергоатом Ренат Карча изнео тврдњу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да ће украјинске снаге у среду увече напасти нуклеарну електрану прецизним оружјем и беспилотним летелицама. Фото: Танјуг/AP
Зеленски је навео да су се он и Макрон саглсили да „ситуацију држе под максималном контролом заједно са Међународном агенцијом за нуклеарну енергију (ИАЕА).

Украјинске оружане снага навеле су у саопштењу да постоје операртивни подаци да су на кров трећег и четвртог реактора нуклеарке постављене експлозивне направе и да је могућ напад „у блиској будућности“.
Додаје се да експлозије тих направа не би оштетиле реакторе, да би се створила слика да је нуклеарка гранатирана са украјинске стране. Претходно је Карча рекао да ће украјинске снаге у среду увече напасти нуклеарну електрану Запорожје прецизним оружјем и беспилотним летелицама.
Карча је за телевизију Русија 24 рекао да је та информација примљена данас и да је добио овлашћење да говори о томе.
Рекао је и да Украјина планира да из авиона избаци муницију пуњену радиоактивним отпадом уклоњеним из Јужноукрајинске нуклеарне електране 3. јула, пренеле су РИА Новости.
Ниједна страна није изнела доказе за своје тврдње. Нуклеарна електрана Запорожје налази се на левој обали Дњепра у близини града Енергодара. Нуклеарка је од 2022. године под контролом руских снага. Две стране у сукобу су се у прошлости међусобно оптуживале за гранатирање територије нуклеарне електране и града Енергодара.
Извоз руске нафте у Индију обара рекорде десети месец заредом

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Русија и Украјина размениле оптужбе за планирање напада на нуклеарну електрану Запорожје се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.