Данас и сутра попуњавање листе жеља за упис у средње школе

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Jun.2023, 12:52

Данас и сутра попуњавање листе жеља за упис у средње школе

Мали матуранти данас и сутра попуњавају листе жеља за упис у средње школе, што могу учинити електронски и непосредно у својим школама. Фото: Танјуг/Раде Прелић Како је речено за Танјуг у Министарству просвете, важно је да се попуне свих 20 могућности за жељене школе и да ученици >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << реално сагледају своје резултате у односу на број поена потребних за упис у жељене средње школе.
Како је наведено, попуњавање листе жеља електронским путем почело је данас у 8 сати и трајаће до сутра у 15 сати на порталу „Моја средња школа“. Попуњавање и предаја листе жеља непосредно у основној школи и унос у базу података могуће је данас и сутра од 8 до 15 часова. Провера тачности листе жеља од стране ученика у основним школама, електронским путем и непосредно у школи је у суботу 1. јула.
Пријем на приговор ученика на изражене жеље и уношење исправки непосредно у школи биће истог дана од 8 до 15 часова.
Објављивање коначне листе жеља биће у недељу 2. јула до 8 часова.
Објављивање коначних резултата расподеле по школама и образовним профилима у основним и средњим школама биће објављено у понедељак 3. јула, до 8 часова.
Рангирање за упис врши се на основу постигнутог успеха у шестом, седмом и осмом разреду, успеха на завршном испиту и успеху на такмичењима. Из шестог, седмог и осмог разреда ученици могу да понесу 60 бодова, а на малој матури максимум 40, што значи укупно највише 100 бодова.
Из Министарства наводе да је просечан број бодова, од укупно 20 на тесту – српски језик – 10.73, математика – 11.89, на изабраном тесту најбоља су постигнућа била из предмета који су ученици најмање бирали – хемија – 16.06 и физика – 15.57, затим из географије остварили су – 14.63, биологије – 13.93 и историје – 13.59 бодова.
За упис ученика у први разред средње школе за школску 2023/2024. годину, планирано је 75.853 места. Највише места по образовним профилима планирано је у гимназијама 24 одсто, затим у електротехници 11 одсто, економији, праву и администрацији, као и машинству и обради метала по 10.4 одсто и на дуалним профилима 3.782 места.
Највећи индекс популарности у прошлој години имали су смерови гимназија (друштвено-језички, природно-математички и општи тип) у гимназијама у Новом Саду и Београду.
Велики индекс популарности имали су образовни профили у медицинским школама у Врању, Новом Саду, Новом Пазару, Земуну.
Sutra sunčano i toplo, do 29 °C

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Данас и сутра попуњавање листе жеља за упис у средње школе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.