Седма флота: Брод обалске страже САД рутински прошао кроз Тајвански мореуз

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Jun.2023, 10:39

Седма флота: Брод обалске страже САД рутински прошао кроз Тајвански мореуз

Брод обалске страже САД прошао је рутински кроз Тајвански мореуз где је слободна пловидба у складу са међународним правом, саопштила је данас Седма флота америчке морнарице. Фото: Танјуг/Mass Communication Specialist 1st Class Andre T. Richard/U.S. Navy via AP
У саопштењу се наводи да транзит америчког >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << брода кроз Тајвански мореуз у уторак показује посвећеност САД слободном и отвореном региону Индо-Пацифика.
„Војска САД лети, плови и делује где год то међународно право дозвољава“, навела је Седма флота, пренео је Ројтерс.

Мисија се догодила дан након што је амерички државни секретар Ентони Блинкен завршио посету Пекингу током које су се две земље договориле да стабилизују своје интензивно ривалство тако да не прелази у сукоб, али није успео
да постигне било какав већи напредак, објавила је британска агенција.

Министарство одбране Тајвана саопштило је да је амерички брод испловио из северног правца, а да су тајванске снаге пратиле ситуацију која је описана као „нормална“.
Кинеска обалска стража описала је транзит америчког брода као „јавну помпа“. Обалска стража саопштила је да су кинески бродови пратили амерички брод током проласка кроз Тајвански мореуз, наводећи да ће Кина одлучно чувати свој суверенитет и безбедност поморских права и интереса.

Тајванска војска извештава о готово свакодневним кинеским упадима у
мореуз, а углавном је реч о ратним авионима који прелазе средњу линију пловног пута.

Тајван је у среду саопштио да су кинески ратни бродови предвођени носачем авиона „Шандонг“ прошли кроз мореуз.
Šolc: Upozorio sam Kinu da ne upotrebljava silu za teritorijalne promene

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Седма флота: Брод обалске страже САД рутински прошао кроз Тајвански мореуз се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.