Њујорк тужи Хјундаи и Кију због техничке грешке које је довела до таласа крађа

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Jun.2023, 16:46

Њујорк тужи Хјундаи и Кију због техничке грешке које је довела до таласа крађа

Град Њујорк поднео је тужбу против Хјундаија и Кије и тако се придружио низу других градова у којима се догађа талас крађа аутомобила изазваних објавама на друштвеним медијима о грешци због које су неки модели били веома подложни крађи. Фото: Unsplash/Nischal Kanishk Видео снимци са упутствима >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на ТикТок-у и другим сајтовима показују како је могуће покренути аутомобиле користећи само УСБ каблове и одвијач, пренео је АП.
Разлог је тај што су неки модели, које су Хјундаи и Кија продали у САД, дошли без имобилајзера мотора, што је стандардна карактеристика већине аутомобила од 1990-их, која спречава покретање мотора без одговарајућег кључа.
У тужби, која је поднета Окружном суду САД у Јужном округу Њујорка касно синоћ, наводи се да Хјундаи Мотор Америка и Кија Америка нису успели да одрже корак са другим произвођачима аутомобила тако што нису усвојили технологију имобилајзера.
„Пословне одлуке Хјундаија и Кије да смање трошкове, а тиме и повећају профит, одбацивањем уобичајене технологије против крађе, довеле су до таласа крађа“, наводи се у тужби.
Град тврди да крађе возила оптерећују ресурсе тамошње полицијске управе, као и да негативно утичу на јавну безбедност и хитне службе. Полицијска управа Њујорка извештава да је прошле године украдено око 287 кија, у поређењу са отприлике 119 у 2021, а приближно 415 Хјундаија је украдено 2022, наспрам 232 годину раније.
Процењује се да је у прва четири месеца ове године пријављен нестанак 977 хјундајиа и Киа возила, док је у истом периоду прошле године било свега 148 оваквих крађа.
Њујорк се тако, као највећи град у земљи по броју становника, придружује све већој листи места која туже произвођаче аутомобила након низа крађа, попут Балтимора, Синсинатиија, Кливленда, Милвокиија, Сан Дијега и Сијетла.
Градови траже суђењем траже смањење да се отклони грешка, коју су Хјундаи и Кија направили, као и компензацију за економске губитке претрпљене као резултат тога.
Хјундаи и Кија нису одмах одговорили на захтеве за коментаре, а прошлог месеца постигли су нагодбу за решавање групне тужбе, изазване порастом крађа возила. Нагодба се процењује на 200 милиона долара и покрива око девет милиона возила модела 2011-2022 у САД, саопштиле су компаније у то време.
Нагодбом ће се обезбедити новчана надокнада за клијенте који су претрпели губитке у вези са крађом или штету, која није покривена осигурањем, као и надокнаду за франшизе осигурања, повец́ане премије осигурања и друге губитке.
Japan zabrinut zbog zajedničkog patroliranja Kine i Rusije iznad Japanskog mora

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Њујорк тужи Хјундаи и Кију због техничке грешке које је довела до таласа крађа се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.