Срђан Граовац: Ердоганов наследник

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Jun.2023, 15:12

Срђан Граовац: Ердоганов наследник

Тријумф Реџепа Таипа Ердогана у другом кругу председничких избора у Турској био је и више него очекиван. Наиме, сама чињеница да је Ердоган већ у првом кругу за више од 2 милиона гласова надмашио Килиџдароглуа, била је јасан показатељ расположења турских бирача. Фото: Градске >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << инфо Самим тим, коначни резултати избора не само да су демантовали већину предизборних анкета, које су најављивале тријумф опозиције, него су представљали тежак шамар за Ердоганове опоненте од кога ће се тешко опоравити. Важно је нагласити да је Ердоган, након овог изборног процеса, обезбедио нови петогодишњи мандат, а његова политичка опција већину у турском парламенту. Опозициони лидери су самим тим и те како свесни чињенице да су пропустили велику шансу да након 20 година Ердогану виде леђа. Јер, узмемо ли у обзир тешку економску ситуацију, избегличку кризу, катастрофални земљотрес који је однео десетине хиљада живота и оголио корупцију у друштву и још на све то придодамо отворену подршку Запада опозицији и Килиџдароглу, онда нам свеукупна ситуација уочи избора у Турској постаје јаснија. Тешко да ће се оволико фактора који иду на руку опозицији поново објединити у неком од наредних изборних циклуса.
Самим тим, можемо закључити да су ови избори учврстили Ердоганову власт и да су му тренутно здравље и године највећи противник, а не опозиционе партије. Управо зато и питање његовог наследника постаје све актуелније, јер делује да ће се будући турски лидер тражити у кругу сарадника и сабораца садашњег председника, а не у опозиционом табору.
Иако је вероватно још рано о томе разговарати, нема сумње да се једно име од људи из Ердогановог окружења издваја по значају и важности. То је Хакан Фидан, човек који се већ тринаест година налази на челу моћне турске обавештајне службе (МИТ) и дугогодишњи је близак сарадник турског председника. Хакан Фидан је рођен 1968. године у Анкари. Студирао је на Универзитету Мериленд, а магистрирао и докторирао на једном приватном факултету у Анкари. Служио је као подофицир у турској војсци готово 15 година, да би по доласку Ердогана на власт започео његов значајан успон.
Наиме, Фидан се четири године налазио на челу ТИКА турске агенције која финансира различите пројекте у земљама у развоју и на тај начин јача утицај Турске. Пре него што је дошао на чело турске обавештајне службе 2010. године Фидан је служио у Ердогановом кабинету, обављао дужност његовог саветника за безбедност и представљао Турску у различитим међународним институцијама. Такође, учествовао је у веома осетљивим преговорима са Курдистанском радничком партијом (ПКК) 2012. године, а затим и курдским лидером Абдулахом Оџаланом. Коначно, након последњих избора у Турској, Ердоган је Фидана поставио на чело министарства иностраних послова.
Узмемо ли у обзир да се ради о изразито лојалном човеку, неком ко је представљао ослонац Ердоганове политике у посебно осетљивом безбедносном сектору Турске и неком ко је значајно допринео да се спречи пуч 2016. године, јасно је зашто у њему многи виде наследника садашњег председника Турске. У сваком случају, неспорно је да би Фидан био чувар политичког легата Тајипа Реџепа Ердогана и настављач те суверенистичке политике у чијем креирању је уосталом и сам учествовао.
Аутор: Срђан Граовац
 
Ставови изнети у овом тексту су ауторови и могуће је да исти не представљају ставове наше редакције.
 
Претходни ауторски текст Срђана Граовца можете прочитати овде: Srđan Graovac: Ukrajinska ofanziva na Rusiju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Срђан Граовац: Ердоганов наследник се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.