Русија разматра алтернативу долару у спољној трговини,од јуана до крипто валута

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Jun.2023, 15:40

Русија разматра алтернативу долару у спољној трговини,од јуана до крипто валута

Поравнања у рубљама и јуанима су најперспективнији модели спољних обрачуна Русије у догледној будућности, рекли су за медијску групу РБК стручњаци Института за истраживање и експертизу – ВЕБ. Фото: Pixabay/TBIT Експерти ВЕБ-а напомињу да је главни ризик обрачуна у рубљама претња >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << секундарним санкцијама за земље које тргују са Русијом, а проширење употребе јуана прети да повећа зависност Русије од Кине.
ВЕБ је предложио и друге алтернативе плаћању у доларима и еврима, које је РБК назвао „токсичним за Русију“.
Једна од њих је плаћање у другим националним валутама, посебно у дирхамима Уједињених Арапских Емирата и индијским рупијама, наводи се на сајту РБК.
Према економистима, предност дирхама је фиксни курс са чврстим везивањем за амерички долар. Поравнања у рупијама могу бити олакшана присуством филијала руских банака у Индији и сарадњом националних платних система Москве и Њу Делхија.
Друга могућност је стварање јединственог „клириншког центра“ савеза држава пријатељских Русији, а централне банке земаља учесница би одредиле курсеве према главној „клириншкој валути“ у којој ће бити могуће извршити обрачуне.
Даље опције су обрачуни у односу на злато, коришћење криптовалута и токена или стварање дигиталне „златне рубље”.
Према мишљењу експерата, Русија би могла да изда дигитални инструмент плаћања – дигиталну рубљу – која би била подржана златом из међународних резерви.
Pakistan prelazi na barter trgovinu, nema novac za uvoz robe

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Русија разматра алтернативу долару у спољној трговини,од јуана до крипто валута се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.