Милићевић са српском дијаспором и руководством града Вићенце

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Maj.2023, 07:36

Милићевић са српском дијаспором и руководством града Вићенце

Министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у односима са дијаспором Ђорђе Милићевић налази се у посети Италији, где се састао са представницима српске дијаспоре и руководством града Вићенце. Фото: Танјуг/Сава Радовановић Милићевић је у пратњи градоначелника >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Вићенце Франческа Рука, његовог помоћника Леонарда ди Марка, председника општине Торо ди Квартезоло Дијега Маркиорија и генералног конзула Србије у Италији Иване Стојиљковић отворио манифестацију „Ћирилица, игре без граница“, на којој учествује велики број малишана пореклом из Србије.
Министар је, како је саопштено из његовог кабинета, касније током дана у општини Монтеросо Вићентино отворио Сабор народне уметности „Свилен конац“ на ком је учествовало седам културно-уметничких друштава из српске дијаспоре.
Министар се у овом граду сусрео и са представницима Савеза Срба Италије, које је упознао са активностима Владе Србије усмереним према дијаспори. “Српска дијаспора у Италији има богату историју и дубоке корене, који су снажно повезани с нашом отаџбином. Њихов допринос друштву, култури и привреди у Италији је значајан и вредан дивљења. Кроз манифестације попут „Ћирилица, игре без граница“ и „Сабор народне уметности – Свилен конац“, које се данас одржавају у региону Вићенце, наша дијаспора има прилику да очува своје наслеђе, ојача идентитет и да га подели са ширим светом“, рекао је министар Милићевић.
Он је посебно захвалио градоначелнику Вићенце и његовим сарадницима, истичући да су њихова подршка и интересовање за српску дијаспору пример како локалне заједнице могу да изграђују мостове међу културама и да промовишу међусобно разумевање.
“Захваљујући вашем ангажману и подршци, наши сународници у Италији осећају се добродошлима, подржанима и цењенима. То је темељ за јачање наших веза и сарадње на многим пољима“, истакао је Милићевић.
Он је поручио и да ће Влада Републике Србије пружити подршку српској дијаспори и њиховим иницијативама у Италији, али и привредницима из Италије који желе да улажу и отварају нова радна места у Србији.
Билатералну економску сарадњу Италије и Србије карактерише велики обим размене, која у 2022. достигла рекордну вредност. Градови попут Вићенце и однос са српском дијаспором какав они имају отварају пут за заједнички просперитет и изградњу још бољих односа две земље.
Министар је италијанским званичницима захвалио и на великој подршци коју њихова земља пружа Србији на европском путу.
Otvorena najveća Evropska konferencija o novim tehnologijama u Beogradu

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Милићевић са српском дијаспором и руководством града Вићенце се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.