Намирнице које никако не би требало подгревати у микроталасној

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Maj.2023, 12:57

Намирнице које никако не би требало подгревати у микроталасној

Јаја, воће, лиснато поврће и пиринач држите даље од микроталасне пећнице. Фото: Pexels/Zen Chung Иако се чини као најбржа и најједноставнија опција када сте јако гладни и ужурбани, подгревање хране у микроталасној није увек најбоља идеја, поготово кад је реч о поменутим намирницама.
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> Грејање куваних јаја ствара велику количину паре у њима која нема где да изађе, па врло лако може да дође до експлозије, и то онда кад их извадите из микроталасне. Најбоље би било не подгревати их, али ако баш морате, прво их ољуштите и исеците на мање комаде.
Исто важи и за воће попут јабука, грожђа, брескви… Не испуштају вишак влаге док се кувају, због чега могу да експлодирају. Пре подгревања их исеците на комадиће или пробушите ситне рупице чачкалицом. Месне прерађевине у себи садрже пуно конзерванса како би рок трајања био што дужи, а када их подгревате, ти конзерванси постају још штетнији за организам – могу да подстакну оксидацију холестерола, каже једно истраживање.
Британска агенција за храну ФСА каже да подгревање пиринча у микроталасној може чак да доведе до тровања храном, јер сиров пиринач садржи бактерије које могу да преживе брзо кување у микроталасној. Једном када га извадите и оставите да се охлади на собној температури, бактерије се размножавају.
Лиснато поврће попут спанаћа такође треба држати даље од микроталасне јер садржи високу концентрацију нитрата, а иако је сам по себи безопасан, подгревањем се претвара у штетне материје које делују канцерогено.
Ovo je spas za domaćice

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Намирнице које никако не би требало подгревати у микроталасној се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.