Сајт о праву на бесплатну правну помоћ

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Maj.2023, 11:58

Сајт о праву на бесплатну правну помоћ

Ко има право на бесплатну правну помоћ, ко је надлежан за пружање ове услуге, шта све она обухвата, да ли жртве насиља морају да испуне материјални услов…? Фото: Pexel/SHVETS production Одговори на ова и друга питања, као и упутство како остварити право на бесплатну правну помоћ налазе се >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на сајту www.pravneinformacijezazrtvenasilja.rs
Иако се Закон о бесплатној правној помоћи примењује од октобра 2019. године, мали број грађана је упознат са овим правом, а још мањи број оних који испуњавају услове прописане законом, користи то право. Зато је удружење Феномена, које се бори против родно заснованог насиља и за оснаживање жена, покренуло сајт  www.pravneinformacijezazrtvenasilja.rs. Платформа се првенствено обраћа жртвама насиља у породици, али мноштво корисних информација могу да нађу и сви други грађани заинтересовани за бесплатну правну помоћ.
У рубрици Најчешћа питања налазе се објашњења која служба је надлежна за пружање бесплатне правне помоћи, шта обухвата бесплатна правна помоћ, а шта је правна подршка, како написати захтев, шта је потребно од докумената. За жртве насиља у породици важно је да знају да према члану 4. Закона о бесплатној правној помоћи имају право на ову услугу без обзира у каквој су материјалној ситуацији, као и
да такво право има дете о чијем се законском праву, обавези или интересу одлучује у поступку пред судом, другим државним органом односно органом јавне власти.
Грађани који нису нашли одговоре на све што их интересује о остваривању права на бесплатну правну помоћ, на сајту могу да поставе питање, анонимно и бесплатно, а одговор ће добити од адвоката. Осим појашњења закона, на сајту се налази и образац захтева за одобравање бесплатне правне помоћи, а у рубрици Помоћ по градовима су адресе, бројеви телефона и мејлови око стотину служби за бесплатну правну помоћ у општинским и градским управама широм Србије.
Други део рубрике Најчешћа питања посвећен је праву на заштиту од породичног и другог родно заснованог насиља. Ту су одговори на питања колико дуго полиција може задржати насилника, шта су хитне мере, ко их доноси и колико трају, шта је индивидуални план заштите и ко га доноси, и остале информације које могу бити корисне жртвама насиља у породици.
Покретање овог сајта је део пројекта „Повећање доступности бесплатне правне помоћи за жене које су преживеле родно засновано насиље у Србији“, који спроводи удружење Феномена уз подршку UN Women (агенција Уједињених нација за родну равноправност), а финансира Европска унија. Сарадници на пројекту су правни факултети у Крагујевцу, Београду (Унион) и Новом Пазару, као и адвокатске коморе у Чачку, Крагујевцу и Београду. Спроведене су обуке за адвокате, студенте права и женске НВО, а у мају предстоји онлајн семинар и за службенике локалних самоуправа који пружају бесплатну правну помоћ
Od danas u svim školama prisustvo policije,po dva policajca u školama u Beogradu

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Сајт о праву на бесплатну правну помоћ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.