Ђедовић: Енергетска транзиција и независност, два главна задатка у енергетици

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Maj.2023, 11:27

Ђедовић: Енергетска транзиција и независност, два главна задатка у енергетици

Енергетска транзиција и енергетска стабилност и независност су наша два главна задатка у области енергетике, изјавила је данас министарка рударства и енергетике у Влади Србије Дубравка Ђедовић и навела да је неопходно обезбедити пут ка чистијим изворима енергије, а с са друге >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << стране енергетску сигурност и независност. Фото: Танјуг/Зоран Жестић „Ми се великим делом ослањамо на енергију добијену из угља, а убудуће ћемо морати да јачамо наше хидро потенцијале јер расте привредна производња у нашој земљи и биће нам потребно да што више струје производимо из домаћих капацитета како бисмо задовољили потребе и привреде и грађана“, рекла је министарка на отварању Београдског енергетског форума (БЕФ 2023).
Ђедовић је навела да се ради на више фронтова, а да је један усвајање плана приоритетних инвестиција у енергетици вредан више од 15 милијарди евра, од чега је више од 10 милијарди намењено за нове енергетске капацитете. Истакла је да ће се то радити са стратешким партнерима пре свега из Европске уније, САД, Кине и региона и навела да се ради о више пројеката као што су самобалансирајуће соларне електране великог капацитета, чак до један гигават, до изградње нове хидроелектране (ХЕ) Биструица и разматрања изградње Ђердап III.
Форум организује портал Балкан Греен Енергy Неwс уз институционалну подршку Министарства рударства и енергетике, Енергетске заједнице, СЕЕПЕX-а, АДЕX Гроуп, WиндЕуропе и Привредне коморе Србије.
У раду Форума учествују и министар рударства Републике Српске Петар Ђокић и бугарски министар енергетике из Бугарске Росен Христов.
Ђедовић: Енергетска транзиција и независност, два главна задатка у енергетици
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ђедовић: Енергетска транзиција и независност, два главна задатка у енергетици се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.