Пуштена у рад највећа соларна електрана у Европи

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Maj.2023, 20:51

Пуштена у рад највећа соларна електрана у Европи

Највећа соларна електрана у Европи, једна од пет највећих на свету, налази се у Турској и пуштена је у рад. Foto: Pixabay/mrganso Ова соларна електрана налази се у провинцији Конија, 200 километара јужно од Анкаре. Турски председник истакао је да жели енергетски независну Турску, као и да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је приликом изградње ове електране откривена и врло квалитетна нафта у пределу Анадолије.
Електрана има више од три милиона соларних панела који би према процени требало да производе три милиона киловат-сати електричне енергије годишње. Да тиме снабде два милиона грађана са струјом, што је уједно велика количина новца уштеђена на фосилним горивима.
Електрана коју је развио „Калyон енерџи“ вредна је око милијарду долара, а како преносе светски медији, капацитет јој је 1350 мегавата. Очекивано смањење емисије штетних гасова износи један и по милион тона ЦО2.
Уколико Турска настави овим темпом да развија обновљиве изворе енергије, постаће кандидат за једно од десет највећих тржишта у свету. Самим тим једно од највећих тржишта ОИЕ у Европи, преноси Енергетски портал.
EU narednih dana razgovara o 11. paketu sankcija protiv Rusije

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пуштена у рад највећа соларна електрана у Европи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.